Terneuzen: geen problemen met psychiatrische opvang

Terneuzen: geen problemen met psychiatrische opvang
Terneuzen: geen problemen met psychiatrische opvang © OZ
Emergis bord bij ingang
Emergis bord bij ingang © OZ

Zorgen

TERNEUZEN - De PvdA maakte zich zorgen over de psychiatrische zorg, nu de Zeeuws-Vlaamse patiënten helemaal naar Emergis in Kloetinge moeten om opgenomen te worden. Maar volgens de gemeente Terneuzen is de combinatie van meer intensieve zorg bij de patiënten thuis met opname bij Emergis indien nodig voldoende.

Overgenomen

De afdeling Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis (PAAZ) in Ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen sloot 1 december de deuren. Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis is van plan een groot aantal onderdelen van de afdeling Psychiatrie over te dragen aan Emergis. De planning is, dat de overdracht rond 1 september afgerond is, maar het plan moet nog een traject van medezeggenschap doorlopen.

Problemen

Daardoor is vrijwel alle psychiatrische zorg in Zeeland in handen van Emergis. In Zeeuws-Vlaanderen rest alleen nog de ambulante zorg, dus psychiatrische zorg bij mensen thuis. En dat zorgde in eerste instantie voor problemen bij Emergis. 

Uitgesteld

Doordat Zeeuws-Vlaamse patiënten werden doorgestuurd naar de Emergis-opvang en de capaciteit op de afdeling van het ADRZ was gehalveerd, kon Emergis niet alle patiënten opvangen. Zo moesten geplande opnames worden uitgesteld of geannuleerd.

'Problemen inmiddels opgelost'

Maar volgens het dagelijks gemeentebestuur van Terneuzen zijn die problemen inmiddels opgelost. Dat zou blijken uit cijfers die de gemeente heeft ontvangen van Emergis. Voor de sluiting van de PAAZ van ZorgSaam werden al zo'n tien tot vijftien Zeeuws-Vlaamse patiënten in Kloetinge opgenomen. Sinds de sluiting zijn er in Kloetinge tien bedden bijgekomen.

Opgenomen

Op dit moment worden zo'n twintig patiënten uit ZeeuwsVlaanderen opgenomen in Kloetinge. Het aantal patiënten dat gebruik maakt van de ambulante zorg in Zeeuws-Vlaanderen fluctueert tussen de tien en zestien.

'Geen wachtlijstproblemen'

Volgens de gemeente Terneuzen gaat Emergis op basis van deze gegevens ervan uit dat Zeeuws-Vlaanderen goed bedienen en dat er dus geen wachtlijstproblemen zijn voor mensen uit Zeeuws-Vlaanderen. Daarnaast wordt binnenkort ook boven de Westerschelde gestart met ambulante zorg, waardoor volgens de gemeente Terneuzen de belasting op de opnamecapaciteit van Emergis verder moet verminderen.