Zuidvliet keert terug naar thuishaven

Zuidvliet keert terug naar thuishaven
Zuidvliet keert terug naar thuishaven © OZ
De Zuidvliet in de Museumhaven van Zierikzee
De Zuidvliet in de Museumhaven van Zierikzee © OZ

Welkom

ZIERIKZEE - In Zierikzee krijgt de Zuidvliet een speciaal welkom. Zo vaart de peilvlet Leendert Abrahampolder de Zuidvliet tegemoet in het Havenkanaal. Vervolgens wordt het schip in optocht en met muziek aan boord naar de steiger van de Stads- en Commerciewerf gevaren. Aan de afgemeerde passanten in de Nieuwe Haven wordt gevraagd toeters en scheepshoorns te laten klinken.

PSD

De Zuidvliet wordt in 1913 gebouwd en is een jaar later de eerste gemotoriseerde veerboot van de Provinciale Stoomboot Diensten (PSD). Het schip wordt in 1914 ingezet voor de veerdienst Kortgene Wolphaartsdijk. Eind jaren twintig komt er op deze dienst een grotere veerboot en verhuist de Zuidvliet naar de veerdienst Veere-Kamperland.
De Zuidvliet tijdens de restauratie in Harlingen
De Zuidvliet tijdens de restauratie in Harlingen © OZ
Overbodig
Na de afsluiting van het Veerse Gat in 1961 is de Zuidvliet overbodig voor de PSD. Het schip doet nog dienst als werkschip en komt tenslotte in handen van de Stichting Museumhaven Zeeland in Zierikzee. Daar blijkt het schip uiteindelijk in zo'n slechte staat dat het afgestoten moet worden. Maar scheepswerf SRF in Harlingen biedt de helpende hand. De Zuidvliet is nog de enige boot van de voormalige PSD die in Zeeland is.