'Scheermessen moeten van slechte imago af' (video)

'Scheermessen moeten van slechte imago af' (video)
'Scheermessen moeten van slechte imago af' (video) © OZ
Mesheften liggen in Nederland veel te weinig op de borden in restaurants
Mesheften liggen in Nederland veel te weinig op de borden in restaurants © OZ

Imago

KAMPERLAND - Scheermessen (in Latijn ensis ensis of ensis directus) worden in Nederland gevangen in de Zeeuwse Voordelta en de Noordzee. Ze hebben een imago van taai en weinig smaak. Het overgrote deel van de productie, zo'n 80 procent, gaat naar Zuid-Europa. Schouwen-Duiveland is de thuishaven van een aantal scheermessenvissers en -verwerkers.

Mogelijkheden

Het evenement richt zich op restaurants en detailhandel. Volgens Sabine Verburg van de stichting Zeker Zeeuws Streekproduct is daar bewust voor gekozen. ''Restauranthouders weten vaak niet wat ze met scheermessen moeten doen en tijdens de kookdemonstratie kunnen ze van hun collega's zien wat de mogelijkheden zijn. De detailhandel is uitgenodigd om ervoor te zorgen dat consumenten de scheermessen ook ergens kunnen kopen.''
promotie mesheften
Aas
Al eerder is een promotiecampagne gevoerd voor de scheermessen, maar dat heeft nog nog niet genoeg geholpen. Al is de afzet van de scheermessen in Nederland wel gestegen. ''Maar dat is alleen omdat ze meer gebruikt worden als aas in de visserij en niet door de consument,'' aldus Verburg. 
Boek
Tijdens het evenement wordt een kookdemonstratie gegeven door zeven koks, scheermessenvisser Adri Bout geeft een lesje scheermessen, er wordt een scheermessenwijn gepresenteerd en natuurlijk kan er geproefd worden. Voorafgaand aan de kookdemonstratie wordt het boek 'Zilt Zoet Zeeland' gepresenteerd van Annette van Ruitenburg (expert op het gebied van streekproducten), Tanja van den Berge (culinair journaliste) en Ruth de Ruwe (landschap- en culinair fotograaf). 
ITEM promotie mesheften