De droomweek van bergkoning Antwan Tolhoek

OOST-SOUBURG - — Antwan Tolhoek (@TolhoekAntwan)
">
Dag 1, Baar-Baar (proloog, 6,4 kilometer) 
Traditiegetrouw begint de Ronde van Zwitserland met een proloog. Over 6,4 kilometer in en rond Baar klokt de in de Ronde van Zwitserland debuterende Tolhoek de 136e tijd, op 50 seconden achterstand van winnaar Fabian Cancellara.
Antwan Tolhoek
Antwan Tolhoek © Roompot Oranje Peloton

Dag 2, Baar-Baar (187,6 kilometer)

Ook de tweede etappe voert van Baar naar Baar, In de tussenliggende 187 kilometer liggen de eerste punten voor het bergklassement voor het oprapen. Tolhoek laat zich voor het eerst deze etappekoers van voren zien. Samen met Marcel Wyss (IAM Cycling), Sébastien Minard (AG2R La Mondiale) en Mathias Krizek (Roth) vormt de Yersenaar de vlucht van de dag. Tolhoek pakt 20 punten voor het bergklassement, maar moet de blauwe leiderstrui aan Krizek laten, die twee punten meer heeft.
De statistieken na de tweede etappe in de Ronde van Zwitserland
De statistieken na de tweede etappe in de Ronde van Zwitserland © OZ
Dag 3 Grosswangen-Rheinfelden (192,6 kilometer) 
De kleine achterstand die Tolhoek op Krizek heeft is voor de neoprof van Roompot-Oranje Peloton aanleiding om voor de tweede dag op rij de aanval te zoeken. Met succes. Tolhoek ontsnapt met acht andere renners en ziet tot zijn tevredenheid dat Krizek in geen velden of wegen te bekennen is. Op vier beklimmingen van de derde categorie komt Tolhoek als eerste boven en rijdt daarmee Krizek uit de leiderstrui.

— Tour de Suisse (@tds)
">

Dag 4 Rheinfelden-Champagne (193 kilometer)

Niet Tolhoek, maar Nick van der Lijke maakt in de vierde etappe namens Roompot-Oranje Peloton deel uit van de kopgroep. De Middelburger heeft als opdracht op de twee beklimmingen tijdens deze etappe de punten op te rapen en slaagt daar met een tweede en eerste plaats in. Tolhoek komt op de eerste klim wel als eerste van het peloton boven en voegt daarmee weer een puntje toe aan het totaal.

— RoompotOranjePeloton (@TeamRoompot)
">
Dag 5 Brig/Glis-Cari (126.4 kilometer) 
Met de eerste echte bergetappe op het programma lijkt het op voorhand lastig voor Tolhoek om zijn trui te verdedigen. Vanuit de start voert de rit naar de Furkapass, met 2436 meter hoogte het dak van deze ronde.
© Team Roompot
Tolhoek voor vijfde etappe
Een kopgroep van 24 renners maakt zich in de beklimming los van het peloton en voor de derde keer in vier dagen is Tolhoek van de partij. Op de top van de Furkapass is de Zeeuw met hulp van ploeggenoot Pieter Weening de snelste, voor onder andere de latere etappewinnaar Darwin Atapuma van BMC. Met de 20 behaalde punten verzekert Tolhoek zich van nog een dag in de bergtrui, waarna hij zich op de volgende beklimming terug laat zakken in het peloton. Na afloop vertelt Tolhoek op Omroep Zeeland radio dat het niet vanzelf ging.
© OZ
Tolhoek na vijfde etappe
Dag 6 Weese-Amden (162.8 kilometer)
Ook tijdens de tweede zware bergrit is voor Tolhoek het motto 'de aanval is de beste verdediging'. In barre omstandigheden lukt het Tolhoek weer mee te zitten in de kopgroep en op de top van de Klausenpass, een col van de buitencategorie, komt hij opnieuw als eerste boven. Het totaal aantal punten van Tolhoek in het bergklassement loopt daarmee op naar 84 en zit stevig om zijn schouders. De eerste achtervolger van Tolhoek in het klassement is ploeggenoot Weening, die 50 punten heeft.

Tolhoek over de zesde etappe

Antwan Tolhoek in de bergtrui
Antwan Tolhoek in de bergtrui © OZ
Tolhoek na zesde etappe

Dag 7 Arbon-Sölden (224.3 kilometer)

Even lijkt het er op dat Tolhoek zich vandaag niet van voren zal laten zien. Matthias Brändle (IAM Cycling) en Iljo Keisse (Etixx-Quick-Step) zijn op weg een ruime voorsprong op het peloton bij elkaar te rijden, als de Zeeuw besluit toch in de aanval te gaan. Na een solo van zo'n 15 kilometer sluit Tolhoek aan bij de koplopers en bekroont deze inspanning met 20 punten voor het bergklassement op de top van de Hochtannbergpass. Na de etappe zou blijken dat wanneer Tolhoek de ronde uitrijdt met deze punten de eindzege in het bergklassement niet meer kan ontgaan.
Interview-Tolhoek-ZNO160618FP

Reacties

De prestaties van Tolhoek blijven niet onopgemerkt. Ook andere Zeeuwse sporters zijn onder de indruk van het rijden van 'Tolletje'.

— Erwin Mesu (@skeeleraar)
">

— Johnny Hoogerland (@zeeuwseleeuw)
">

Brian van Goethem over het rijden van Tolhoek

Brian van Goethem
Brian van Goethem © Omroep Zeeland
Brian van Goethem over Tolhoek

— Raymond Kerckhoffs (@raykerckhoffs)
">
Dag 8 Davos-Davos (individuele tijdrit, 16,8 kilometer) 
Na vijf keer in zes dagen in de aanval te hebben gereden voelt de achtste etappe als een rustdag voor Tolhoek. In de individuele tijdrit in en rond Davos klokt Tolhoek de 100ste tijd op 2.39' achter winnaar Ion Izagirre van Movistar, die ook de leiding in het algemeen klassement overneemt.

— RoompotOranjePeloton (@TeamRoompot)
">

Dag 9 Davos-Davos (57 kilometer)

Op de slotdag van de Ronde van Zwitserland zouden nog enkele pittige beklimmingen op het programma staan, maar dat werden er minder dan gepland. Door slechte weersomstandigheden werd de etappe die aanvankelijk 117,7 kilometer in beslag zou nemen ingekort tot 57 kilometer. De loodzware Albulapas, waar vader Patrick Tolhoek zijn zoon Antwan ongetwijfeld over verteld had, hoefde niet meer opgereden te worden. 

— Patrick Tolhoek (@PatrickTolhoek1)
">

Geen problemen

Tolhoek kwam niet meer in de problemen en reed zijn bergtrui in veilige haven. Hij finishte in Davos op de 33e plaats op iets meer dan vijf minuten van etappewinnaar Pantano. In het algemeen klassement werd Tolhoek 57e op een klein uur van winnaar Miguel Angel Lopez uit Colombia. 

— Tour de Suisse (@tds)
">

De reactie van Antwan Tolhoek na het binnenhalen van de eindzege in het bergklassement:

Antwan Tolhoek viert de winst van de bergtrui met de mascotte
Antwan Tolhoek viert de winst van de bergtrui met de mascotte © OZ
Antwan Tolhoek over succes in Zwitserland

">