Vijf tips om je tuin groener te maken (video)

Vijf tips om je tuin groener te maken (video)
Vijf tips om je tuin groener te maken (video) © OZ
Versteende tuinen steen
MIDDELBURG - Sip
Brenda Horstra van Tuinbranche Nederland - de brancheorganisatie van tuincentra - wordt een beetje sip van een voortuin in de wijk Mortiere in Middelburg. Die is helemaal bestraat. Het huis staat te koop. "Het zou ook voor de verkoop misschien helpen als de tuin wat groener zou zijn," zegt ze.
Lekker makkelijk
Gemak en tijdgebrek worden als redenen vaak aangevoerd om een tuin te bestraten. Maar het is allemaal niet zo ingewikkeld. Daarom een aantal tips uit een 'voorbeeldtuin' aan de Noordweg in Middelburg.
Tip 1
Benut iedere vierkante centimeter. Haal een rij tegels weg langs de muur van je huis. Dan kan het water van het terras daar de grond in. Wel voor een licht hellend vlak zorgen uiteraard; het terras moet echt kunnen afwateren. 
Versteende tuinen tip 1

Tip 2

Leg een pad aan van steenslag of houtsnippers, niet van solide tegels. Het water kan zo weglopen in de grond én je tuin wordt begaanbaar. Twee keer winst. Misschien drie keer, want een pad van grind of houtsnippers ziet er vriendelijker en natuurlijker uit dan een brede straat van vierkante megategels.
Versteende tuinen tip 2
Tip 3
Koppel de regenpijp los van het riool en vang het water op in een regenton. Zo voorkom je dat het riool overbelast raakt tijdens een hoosbui. Het water dat je opvangt kun je op droge dagen weer gebruiken om de bloempjes water te geven. Zorg wel voor een klepje om de toevoer naar de ton af te sluiten. Anders loopt hij over. 
Versteende tuinen tip 3
Tip 4
Leg een moeras aan in je tuin. Misschien alleen een bruikbare tip voor de happy few met een grote tuin. Alhoewel; het aantal grote tuinen in Zeeland is aanzienlijk groter dan in Den Haag of in Utrecht. Zorg ervoor dat jouw moeras lager ligt dan de rest van je tuin. Anders heeft het geen zin. Het overtollige water loopt naar het moeras, dat is het idee. Beplanten met soorten die van nat houden, anders wordt het een vieze boel. 
Versteende tuinen tip 4
Tip 5
Wees niet zûnig met houtsnippers of steenslag als je een pad aanlegt. Een waterdoorlatend pad is leuk, maar als het onkruid door je pad naar boven groeit, word je suf van het schoffelen. Dus een dikke laag aanbrengen, zeker een decimeter dik. De tip komt Gilbert Geldof, een echte tuinman, dus...
Versteende tuinen tip 5