'Er zitten zeker nog bommen in de grond'

'Er zitten zeker nog bommen in de grond'
'Er zitten zeker nog bommen in de grond'
Cor Heijkoop
Cor Heijkoop © OZ
VLISSINGEN - Niet geruimd
De vliegtuigen van de Royal Air Force, de Britse luchtmacht, bombardeerden Vlissingen met vijfhonderd- en duizendponders. "Er wordt van uitgegaan dat zo'n tien procent niet is ontploft", aldus Cor Heijkoop. Na de oorlog zijn de meeste bommen geruimd. "Maar in natuurgebieden zoals hier, daar is natuurlijk niet geruimd."
Onderzoek
Volgens de provincie Zeeland is inmiddels het grootste deel van het terrein waar de marinierskazerne moet komen, onderzocht op de aanwezigheid van bommen en andere explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Tijdens dat onderzoek zijn vijf bommen en een kistje granaten gevonden. Volgens de provincie moeten nog vijf locaties op het toekomstige bouwterrein worden bekeken. 
Voormalig Fort De Ruyter
Voormalig Fort De Ruyter © OZ
Duitse luchtafweerbatterij
In Fort De Ruyter aan de buitenhaven van Vlissingen lag één van de vier Duitse luchtafweerbatterijen. Deze verdedigden de toegang tot de Schelde. Britse vliegtuigen hebben die luchtafweerbatterijen herhaaldelijk gebombardeerd. Ook op de Nolledijk, in West-Souburg en in Breskens stond een Duitse luchtafweerbatterij.
Vijf meter diep
De bommen, die nog in de grond zitten, liggen op vijf meter diepte. Het heien van palen voor de nieuwe kazerne is daarom gevaarlijk. Uit onderzoek blijkt dat er nog op vijf plaatsen oude vliegtuigbommen kunnen liggen. 
Marinierskazerne terrein WO II

Extra kosten

Woensdag tekent Zeeland het laatste akkoord voor de bouw van de marinierskazerne. Provincie, gemeente en rijk zijn eruit wie er voor de kosten opdraait, mochten er extra geld nodig zijn voor het ruimen van de oude vliegtuigbommen. Gewoonlijk zou de gemeente die kosten moeten dragen. Maar Vlissingen heeft geen geld. Afgesproken is, dat de provincie en het rijk de extra kosten gezamenlijk zullen bekostigen.

Laatste hobbel

De ondertekening van dit akkoord zou de laatste hobbel zijn voor de bouw van de marinierskazerne. De kazerne moet in 2020 klaar zijn, dan komen de eerste mariniers. In 2021 moet de kazerne vol in bedrijf zijn. Tot dan zijn de mariniers nog gevestigd in het Utrechtse Doorn.