Zeeuwse jongeren beginnen later te drinken

Zeeuwse jongeren beginnen later te drinken
Zeeuwse jongeren beginnen later te drinken © Omroep Zeeland
© Omroep Zeeland

Enquête

GOES - De gemiddelde leeftijd waarop jongeren vinden dat ze alcohol mogen drinken ligt tussen de 17 en 17,5 jaar. Opvallend is dat de leeftijd waarop jongeren voor het eerst in aanraking komen met alcohol, hoger ligt. Gemiddeld ligt die leeftijd nu op 15,1 jaar. Dat was 14,5 jaar in 2011, zegt Gerard Rabelink, voorzitter van de Zeeuwse stuurgroep jeugd en alcohol.
ITEM alcoholmisbruik1

Verschillen

In het onderzoek is ook gekeken of jongeren makkelijk alcohol kunnen kopen zonder legitimatie. Over het algemeen zeggen de onderzoekers dat er beter wordt gecontroleerd bij slijterijen en supermarkten dan bij een vorige peiling in 2014. Ook de cafés doen het beter dan in het vorige onderzoek, maar er zijn wel grote verschillen. Zo kregen de zogenoemde mysteryshoppers in Terneuzen maar in 3 procent van de kroegen alcohol, terwijl in geen enkel café in de gemeente Borsele een legitimatiebewijs werd gevraagd.

Vervolg

"We zijn er nog niet", laat projectleider Mischa Laeven weten. De leeftijden zijn volgens haar dan wel gestegen, maar ze liggen nog niet op de wettelijke norm van 18 jaar. "Een verandering in die richting vergt een lange adem." Ze hoopt daarom dat het project wordt voortgezet.
ITEM Alcoholcampagne slot 3

Gemeenten

In het project LZNV werken onder meer Indigo Preventie, politie, GGD en de dertien Zeeuwse gemeenten samen. Het ligt aan de gemeenten of het project wordt verlengd, want zij betalen daar de rekening van. Gezamenlijk waren ze er de afgelopen periode 50.000 euro aan kwijt. Aanstaande donderdag krijgen de dertien burgemeesters alle resultaten gepresenteerd tijdens een overleg en dan moeten zij die meenemen naar hun gemeenteraden. Dan is het afwachten of de dertien Zeeuwse gemeenteraden ook willen dat deze campagne een vervolg krijgt en de portemonnee trekken.