Zeeuwen tegen Brexit en Nexit (video)

Zeeuwen tegen Brexit en Nexit (video)
Zeeuwen tegen Brexit en Nexit (video) © oz
Zeeuwen terughoudend als het gaat om Nexit
Zeeuwen terughoudend als het gaat om Nexit © OZ

Brexit

OOST-SOUBURG - Aan de panel-enquête van het actualiteitenprogramma deden 27.000 mensen mee, van wie circa 700 Zeeuwen. Aanleiding ervoor is het referendum donderdag over het Britse uittreden, kortweg de 'Brexit'. Van alle Nederlanders wil 50 procent dat de Britten bij de EU blijven, van de Zeeuwen wil 55 procent dat de Britten blijven.  Reisbureau House of Britain in Vlissingen schaart zich achter de grote minderheid die vindt dat de Britten moeten opstappen.
Brexit-ZNO160621VB
Referendum
Het panel van EenVandaag is ook de vraag voorgelegd of er in Nederland eveneens een referendum moet komen over een eventueel uittreden uit de EU. Ook daarin zijn de Zeeuwen terughoudender. Ja, zegt 54 procent van de Nederlanders, zo'n referendum moet er komen, tegenover 50 procent van de Zeeuwen. De vraag is in de praktijk niet van toepassing, want volgens de Referendumwet kan een dergelijke volksraadpleging niet gehouden worden, omdat die alleen geldt voor nieuwe wetten en nieuwe verdragen.
Nexit
Bij het speculeren over een uittreden van Nederland wordt in het nieuws inmiddels al de term 'Nexit' gebruikt. Van de ondervraagde Nederlanders zegt 48 procent een voorstander te zijn van een Nexit, dus geen meerderheid. De Zeeuwen zijn terughoudender: in onze provincie is 43 procent is voorstander van het uittreden van Nederland. De andere Zeeuwen zijn tegenstander van een Nexit (52 procent) of hebben geen mening.
Partijen
In Nederland als geheel zijn vooral de PVV'ers (94 procent van de PVV-stemmers) een voorstander van een Nexit, de partij 50Plus (63 procent) en de SP (58 procent). Aan de andere kant staan de PvdA-, CDA- en ChristenUnie-stemmers die in meerderheid willen dat Nederland in de EU blijft. VVD-stemmers nemen een middenpositie in.