Huizenverkoop bijna terug op oude peil

Te Koop
Te Koop © OZ

Dieptepunt

MIDDELBURG - In 2008 werden in heel Zeeland 1873 woningen verkocht. Daarna brak de kredietcrisis uit en kelderde de verkoop snel. Het dieptepunt was in 2013 toen er in de eerste vijf maanden slechts 1080 transacties op de Zeeuwse huizenmarkt waren. Vorig jaar klom de huizenmarkt al uit het dal met 1462 transacties. Landelijk is de groei iets sterker dan in Zeeland.

Seizoensafhankelijk

De huizenmarkt is seizoensafhankelijk en ieder jaar is er een forse piek in december. Recente maanden van 2016 kunnen daarom alleen vergeleken met dezelfde periode in de voorgaande jaren. 

Tussenwoningen

Tussenwoningen verkopen het makkelijkst. In vijf maanden tijd veranderden 563 woningen van eigenaar. Op de tweede plaats, met 388 transacties, staan in Zeeland de vrijstaande woningen.

Appartementen

Andere woningtypes verkopen weliswaar minder goed dan tussenwoningen, maar laten wel een forse stijging zien ten opzichte van vorig jaar, zoals de hoekwoningen en de twee-onder-een-kappers. Verhoudingsgewijs groeit de verkoop van appartementen het snelst, namelijk met 54,7 procent naar 198 transacties.