Kerncentrale met vertraging weer opgestart

Kerncentrale met vertraging weer opgestart
Kerncentrale met vertraging weer opgestart © OZ
Kerncentrale Borssele - archieffoto
Kerncentrale Borssele - archieffoto © OZ

Langer

BORSSELE - De werkzaamheden duurden onder meer langer doordat na een test werd besloten om een beveiligingsafsluiter van nieuwe onderdelen te voorzien, in plaats van alleen onderhoud aan die onderdelen te plegen.
Onderhoudsactiviteiten
Naast het wisselen van de splijtstofelementen (de brandstof) zijn zo’n 4000 onderhoudsactiviteiten uitgevoerd. Inmiddels zijn alle werkzaamheden afgerond en is de centrale stap voor stap in bedrijf genomen. 
Onderhoudswerkzaamheden
Ieder jaar gaat de kerncentrale Borssele uit bedrijf voor onderhoudswerkzaamheden, testen en het wisselen van de brandstof. Een splijtstofelement gaat ongeveer vier jaar mee, daarom wordt jaarlijks ongeveer een kwart van de splijtstofstaven vervangen. Daarnaast worden regulier onderhoud en inspecties uitgevoerd. Zo zijn de stoomgeneratoren geïnspecteerd en zijn de koelwaterleidingen gereinigd.

Lekdichtheid

Tijdens deze splijtstofwisselperiode werd ook de lekdichtheid van de bol getest. Dit gebeurt door de bol door middel van luchtdruk op 1 bar overdruk te brengen. Deze test is succesvol afgerond en daarmee is zeker dat de bol lekdicht is.