'Geen zorgen en elke keer een nieuwe voortuin' (video)

Campers enorm populair
Campers enorm populair © Omroep Zeeland

Toename

MIDDELBURG - Het aantal camperbezitters neemt toe. De afgelopen zeven jaar is sprake van een gestage groei en uit cijfers van de Bovag blijkt dat in het eerste kwartaal van dit jaar een kwart meer campers is verkocht ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015. In 2014 telde Nederland 89.000 campers. In 2009 waren dat er 60.000.
Vergrijzing
Volgens Adrie Vreeke is het toenemend campergebruik voor een groot deel te verklaren door de vergrijzing. "Het ziet grijs van de camperaars", lacht Vreeke. "Logisch natuurlijk, maar soms is het net een bejaardenhuis op wielen. Wat jongeren erbij zou wel fijn zijn voor de afwisseling." 
camperleven

Huis op wielen

De Vreekes zijn in de gelukkige omstandigheid dat ze geen vaste woning hebben. "Door het niet hebben van een huis, kun je zorgeloos met de camper eropuit", legt Adrie uit. Hoeveel camperaars op een dergelijke manier leven is niet bekend, maar mogelijk is het wel. Adrie en Lucia hebben een postadres in Middelburg en moeten minstens vier maanden per jaar in Nederland zijn om ingeschreven te blijven in de gemeentelijke basisadministratie.
Wonen in een camper: klein, mobiel en alles bij de hand
Wonen in een camper: klein, mobiel en alles bij de hand © Omroep Zeeland
Camperdorpen
Volgens de Nederlandse Kampeerauto Club gaan gemeenten verschillend om met camperaars die alleen hun wagen als woning willen gebruiken. De club signaleert een toename van de wens van camperbezitters om hun vaste woning vaarwel te zeggen. Een bewijs daarvan zou het ontstaan van speciale vakantieparken of camperdorpen zijn. Dat zijn plekken waar je afwisselend in een camper of een vakantiehuisje mag wonen.