'Straks lijkt het net alsof hij er altijd al was'

'Straks lijkt het net alsof hij er altijd al was'
'Straks lijkt het net alsof hij er altijd al was' © OZ
Kademuur Zierikzee

Nep-kademuur

ZIERIKZEE - De structuur van de nieuwe kade is namelijk al lang af. Maar het moet er ook mooi uit komen te zien en daarom wordt er nu een nep-kademuur voor geplaatst. Metershoge panelen met dunne bakstenen aan de voorzijde worden ervoor gehangen, zodat het eruit komt te zien alsof het een 'gewone' kademuur is.

'Bijzonder project'

In werkelijkheid is het een bijzonder project, vertelt projectleider Richard Goetheer, van het bedrijf Van der Straaten dat het werk aan de kade heeft uitgevoerd. "We zaten hier met het probleem dat er mogelijk nog explosieven uit de Tweede Wereldoorlog kunnen liggen. En om dat hele gebied te onderzoeken is een kostbare zaak."
© OZ
ITEM Kademuur Zierikzee

Uitgeboord

Daarom besloot Goetheer het over een andere boeg te gooien. "We hebben gekozen voor een ontwerp met betonnen palen. Eerst hebben we op de plekken van die palen onderzocht of daar geen explosieven zaten. En we konden die palen vanwege de trillingen niet in de grond heien, dus hebben we eerst de ruimte voor die palen trillingsvrij uitgeboord voor de palen werden geplaatst."

Magnetische lans

Dat was volgens Goetheer een veel efficiëntere oplossing dan het hele gebied doorkammen op zoek naar bommen. "Zo'n meting doe je met een soort magnetische lans die je in de grond prikt en waarmee je in een straal van anderhalve meter bommen kan oppikken. Als je dan het hele gebied moet onderzoeken ben je wel even bezig. Nu hadden we maar evenveel metingen nodig als dat we palen hebben: 85."

'Betonnen palen mooi'

Maar dan heb je wel een ander probleem, want de gemeente wil dat het eruit komt te zien als een echte kademuur. Dus heeft Goetheer het systeem met de voorhangwand bedacht. "Voor mij had het niet gehoeven. Als techneut vind ik die betonnen palen wel mooi. Maar de gemeente wil hier in de toekomst nog kijken naar mogelijke woningbouw, dus moet het er goed uit komen te zien."

Groene aanslag

Volgens Goetheer is het werk over een week of vier helemaal afgerond en zie je er daarna niets meer van. "Als het tij hier een paar keer overheen gaat krijg je groene aanslag en dan ziet het eruit alsof die kademuur er al jaren ligt."