Oude sportduikers naar de keuringsarts?

Oude sportduikers naar de keuringsarts?
Oude sportduikers naar de keuringsarts? © OZ
sportduikkeuring 2

Longen

GOES - Casper Baarda is als keuringsarts aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde. Bovendien duikt hij zelf. Een sportduikkeuring is een heel specifieke keuring waarvoor je de nodige kennis in huis moet hebben. Baarda: "Een aantal gezondheidskwalen kan boven water weinig problemen opleveren, maar onder water grote problemen. Dan denk ik met name aan de longen. Ik heb mensen afgekeurd voor duiken, die ik heb goedgekeurd voor voetballen of marathonlopen." 
duiker in het Grevelingenmeer
duiker in het Grevelingenmeer © OZ

Geen wondermiddel

Een sportduikkeuring biedt volgens de arts geen zekerheid dat er lichamelijk niets meer mis kan gaan onder water. Wat dat betreft geldt 'garantie tot de deur'. Verborgen gebreken die zelfs bij een keuring niet aan het licht komen, kunnen onder water toch nog voor problemen zorgen. Baarda: "Ik denk dat je een aantal ongelukken met een keuring kunt voorkomen, maar je moet niet de illusie hebben dat je álle ongevallen kunt voorkomen. Het hangt van meer dingen af: de apparatuur, de training. Maar alle beetjes helpen."

Filter

Wel kunnen beperkingen die slecht zijn voor het duiken - te dik, hartproblemen, longen die te weinig zuurstof opnemen, slechte conditie, oor- en oogproblemen - bij een sportduikkeuring worden opgespoord. Een sportduikkeuring werkt dus eigenlijk als een soort filter.