Weinig draagvlak voor komst azc 's-Gravenpolder (video)

Weinig draagvlak voor komst azc 's-Gravenpolder (video)
Weinig draagvlak voor komst azc 's-Gravenpolder (video) © OZ
protest azc Borsele
'S-GRAVENPOLDER - Beslissing
Zo'n 200 protesterende bewoners, die buiten stonden, uitten hun onvrede over de komst van het azc. Ze hebben het gevoel dat de beslissing over de komst van een azc voor 300 tot 500 bewoners naar 's-Gravenpolder al genomen is. De kritiek is dan ook dat er slecht gecommuniceerd wordt door de gemeente naar de bewoners.

Kwader

De bedoeling van de bijeenkomst was om de zorgen weg te nemen bij de bewoners. Maar sommige bewoners kwamen juist kwader naar buiten dan ze naar binnen gingen. Zoals Marjo van 't Veer, die nog geen 300 meter van het azc-terrein vandaan woont. 
protest azc Borsele b&b

Bed and breakfast

Zij denkt direct nadeel te ondervinden door de komst van het azc. "Ik heb met veel moeite een vergunning gekregen om een bed and breakfast te mogen beginnen. Dat had te maken met een gasleiding die vlakbij door de grond loopt. Nu komt er een azc en kan ik wel gedag zeggen tegen mijn plannen voor een bed and breakfast." 

's-Heer Abskerke

Ook de andere inwoners van het dorp 's-Heer Abtskerke het gevoel dat ze over het hoofd gezien zijn door de gemeente. "De gemeente heeft alleen oog voor 's-Gravenpolder, maar wij worden niet gehoord", zegt Theo Kopmels van de dorpsraad. 
protest azc Borsele dorpsraad

Grondgebied

Het asielzoekerscentrum staat gepland op het grondgebied van dat dorp, dat zo'n 350 bewoners heeft, maar de dorpsraad en de bewoners werden niet op de hoogte gebracht. Bovendien heeft het dorp totaal geen voorzieningen, zoals winkels. "En 's-Gravenpolder ligt aan de andere kant van de provinciale weg. Dus dat levert ook weer gevaarlijke situaties op."
Petitie
Burgemeester Jaap Gelok kwam in de loop van de avond naar buiten om een petitie met meer dan duizend handtekeningen in ontvangst te nemen. Dat deed hij onder luid boegeroep en gejoel door de protesterende bewoners. 
protest azc Borsele petitie

Voorstanders

Toch waren er niet alle bewoners tegen de komst van een azc. Er waren ook voorstanders, zoals Julia de Wit. Zij doet al vijf jaar vrijwilligerswerk bij de opvang in de Zeelandhallen in Goes en woont in 's-Gravenpolder. Ze vindt dat we voor de vluchtelingen klaar moeten staan. Maar toen ze dat zei tegen een plaatsgenoot werd ze uitgemaakt voor landverrader.
ITEM protest azc borsele voorstander

Communicatie

Kort na het uitdelen van de petitie werd de sfeer even gespannen. Er werd onder meer 'AZC, nee!' gescandeerd. Een aangedane Gelok geeft dan ook toe dat de communicatie naar de bewoners op zijn zachtst gezegd beter had gekund.
protest azc Borsele Gelok

Terrein

De gemeente wil het asielzoekerscentrum inrichten op het terrein tussen de Polderweg en de Bernhardweg. Het gaat in eerste instantie om 300 asielzoekers, met mogelijke uitloop naar 500, voor een periode van meerdere jaren.