Meeste verdachten wonen in Vlissingen

Meeste verdachten wonen in Vlissingen
Meeste verdachten wonen in Vlissingen © OZ
In de boeien
In de boeien © OZ

Ranglijst

VLISSINGEN - In Vlissingen zijn vorig jaar 670 verdachten van misdrijven geregistreerd, met name voor allerlei vormen van diefstal en ook voor geweldpleging. Dat zijn er 170 per 10.000 inwoners. Ter vergelijking: nummer twee op de Zeeuwse ranglijst is Terneuzen met 130 verdachten per 10.000 inwoners en opvallend hoog ook staat Noord-Beveland met 125. Het Nederlandse gemiddelde is 113 en het Zeeuwse gemiddelde 107.

Veere

In de gemeente Veere wonen verhoudingsgewijs de minste verdachten: 64 per 10.000 inwoners. Het gaat bij al deze cijfers alleen om de aantallen mensen die op een of andere manier verdacht zijn van een misdrijf. Hoeveel van deze mensen daadwerkelijk zijn aangehouden is niet bekend en evenmin of er een veroordeling heeft plaats gevonden.

Noord-Beveland

Als het gaat om drugs, verkeersmisdrijven en vuurwapenbezit scoort Noord-Beveland steeds als hoogste van Zeeland. Zeker als je kijkt naar het aantal jeugdige verdachten van misdrijven: dan steekt Noord-Beveland er nog sterker bovenuit, 335 minderjarige verdachten per 10.000 leeftijdgenoten. Meerderjarige Noord-Bevelanders daarentegen zijn goed voor 108 verdachten per 10.000 inwoners en dat is bijna gelijk aan het Zeeuwse gemiddelde. 

Vliethoeve

"Dat heeft alles te maken met de aanwezigheid van de Vliethoeve bij Kortgene", aldus burgemeester Marcel Delhez van Noord-Beveland. De Vliethoeve is een instelling voor jongeren met ernstige gedragsproblemen, die daar op last van de kinderrechter worden geplaatst. Delhez: "De Vliethoeve heeft een gesloten deel en een open deel. Die jongeren hebben ook wel eens verlof en hun gedrag kan wel eens wat baldadiger zijn." Dat het om zóveel gaat, zegt de burgemeester, komt omdat deze instelling jongeren opvangt uit heel Zuid-West-Nederland.

Grafiek

In onderstaande grafiek worden de totalen van alle misdrijven getoond. Ter vergelijking is het Nederlandse gemiddelde erbij gegeven. Via het dropdown-menu kunnen de misdrijven ook afzonderlijk bekeken worden. 

Grafiek: verdachten per gemeente