Voormalige PSD-boot kan er weer 20 jaar tegenaan

Voormalige PSD-boot kan er weer 20 jaar tegenaan
Voormalige PSD-boot kan er weer 20 jaar tegenaan © OZ
Zuidvliet vaart de binnenhaven van Zierikzee binnen
Zuidvliet vaart de binnenhaven van Zierikzee binnen © Omroep Zeeland

Onderwaterschip

ZIERIKZEE - Vooral het onderwaterschip had een grondige renovatie nodig. Dat verkeerde vorig jaar in zo'n slechte staat dat de Stichting Museumhaven Zeeland, de eigenaar van de voormalige veerboot, het schip afsloot voor het publiek. Tijdens de renovatie is een derde van het onderwaterschip vernieuwd, inclusief de spanten. 

Zorgen

De Zuidvliet was niet het enige zorgenkindje van de stichting Museumhaven Zeeland. Behalve de voormalige veerboot had ook de klipper Mijn Genoegen een grondige renovatie nodig. De 80.000 euro die daarvoor in totaal nodig was, kon de stichting niet opbrengen. 
Klipper Mijn Genoegen
Klipper Mijn Genoegen © Omroep Zeeland
Pijnlijk
Uiteindelijk werd besloten om beide schepen dan maar te verkopen. Een pijnlijk besluit omdat Mijn Genoegen het eerste schip is dat de stichting meer dan 25 jaar geleden heeft gekocht. Voor de Zuidvliet was het ook een emotioneel besluit, omdat het de enige voormalige PSD-veerboot was die nog in Zeeland rondvaart. 
Geschenk
De verkoop van de Zuidvliet kon uiteindelijk voorkomen worden, nadat een scheepswerf uit Harlingen aanbood om de Zuidvliet te renoveren in ruil voor de klipper Mijn Genoegen. Het aanbod kwam als een geschenk uit de hemel voor de stichting en is met beide handen aangenomen. 

Bakboord

Ondanks de acht maanden renovatie is de Zuidvliet nog niet helemaal af. Zo moet aan bakboordzijde de romp nog geschilderd worden en moeten nog enkele stucplekken op het dek weggewerkt worden. Voorzitter Jaap Verwest van de Stichting Museumhaven Zeeland verwacht dat daar nog een kleine week voor nodig is. 
Door de restauratie kan het schip volgens de stichting er de komende 20 jaar weer tegenaan. 
De Zuidvliet tijdens de restauratie in Harlingen
De Zuidvliet tijdens de restauratie in Harlingen © OZ
PSD
De Zuidvliet werd in 1914 door de Provinciale Stoomboot Diensten (PSD) in de vaart genomen. Als veerboot voer het schip tussen Kortgene en Wolphaartsdijk. Nadat er in de eind jaren twintig een groter schip werd ingezet op deze lijn werd de Zuidvliet overbodig en verhuisde het schip naar de veerdienst tussen Veere en Kamperland. Toen die lijn werd opgeheven met de opening van de Veersegatdam, werd de Zuidvliet afgestoten door de PSD. Voordat het schip eind jaren negentig in handen kwam van de Stichting Museumhaven Zeeland komt, assisteerde de Zuidvliet als werkschip bij de aanleg van de Stormvloedkering en was het een uitvalsbasis voor duikers.
Intocht Sinterklaas Zierikzee aan boord van Zuidvliet
Intocht Sinterklaas Zierikzee aan boord van Zuidvliet © Omroep Zeeland
Sinterklaas
Niet alleen de Stichting Museumhaven Zeeland is blij met de terugkomst van de Zuidvliet naar Zierikzee, ook Sinterklaas kan weer rustig ademhalen. Die hoeft namelijk geen vervangend vervoer meer te regelen voor de intocht in Zierikzee, want de Zuidvliet fungeert ieder jaar namelijk als hulppakjesboot voor de goedheiligman.