Zeeland heeft veel topsport in het vizier (video)

Zeeland heeft veel topsport in het vizier (video)
Zeeland heeft veel topsport in het vizier (video) OZ © Ralf Sorgatz
Beeld uit de ZLM Roompot Tour in 2015
Beeld uit de ZLM Roompot Tour in 2015 © Omroep Zeeland

WIELERSPORT

OOST-SOUBURG - Eneco Tour (2016-2019) - De provincie is in gesprek met de Eneco Tour om een driejarig contract af te sluiten. Mogelijk is er in 2017 al een start van een etappe in Zeeland. Een jaar later hoopt de provincie finishplaats te kunnen zijn in de meerdaagse wedstrijd. Als alles volgens plan loopt is er dan in 2019 zelfs een complete etappe van de Eneco Tour in Zeeland.
eneco-ZNO160616QZ
Vestingcross (12 februari 2017) - Hulst krijgt met de Vestingcross een internationale veldrit. De wedstrijd komt op de officiële kalender van de UCI en lijkt daarmee interessant voor wereldtoppers. Het is pas de eerste internationale veldritwedstrijd op Zeeuwse bodem. 
Tour de France (2020?) - Het is algemeen bekend dat Antwerpen graag de start wil van de Tour de France in 2020. Zonder een jaartal te willen noemen, hoopt de provincie toch nog eens in aanmerking te komen voor een touretappe. Een delegatie gaat deze zomer naar Frankrijk om te lobbyen. 
Quoot-DEBAT-ZNO160705MO
STRANDSPORT 

EK Beachvolleybal voor de jeugd (zomer 2017) - De beachvolleybalbond heeft al gesprekken gevoerd met de provincie over een mogelijk toernooi in Zeeland. De NeVoBo zou graag een jeugd-EK in Zeeland willen houden. De EK's variëren in de leeftijdscategorie -18, -20 en -22 jaar. Kostenplaatje? 250.000 euro. Michel Everaert, zelf afkomstig uit Hulst zei eerder bij ons erg enthousiast te zijn over een EK op Walcheren

Beachvolleybal
WATERSPORT

EK Freestyle Windsurfen (12-16 oktober) - Net als vorig jaar wordt er op de Brouwersdam weer gestreden om de Europese titel bij het Freestyle windsurfen. Onder veel mensen staat het evenement ook wel bekend als Dam-X. Vorig jaar deden er meer dan vijftig surfers uit achttien verschillende landen mee op het Grevelingenmeer. 

WK Zeilen voor de jeugd (nnb) - Er zijn legio internationale zeilwedstrijden. De provincie Zeeland houdt deze kalender nauwkeurig in de gaten en zal in de komende jaren wellicht een poging wagen om een jeugd EK of WK naar Zeeland te halen. Concrete plannen hiervoor zijn er momenteel nog niet. 
Freestyle-Windsurfen-ZNO160622CX
En wat nog meer? 
Jo-Annes De Bat zegt altijd te zoeken sportevenementen die passen bij Zeeland. ''Maar wij kunnen niet zelfstandig een evenement naar Zeeland halen. Daar hebben we de steun van het bedrijfsleven bij nodig. Wij willen vooral sporten die Zeeland op de kaart kunnen zetten.''