Groene mbo'ers strijden voor duurzaam Zeeland (video)

Groene mbo'ers strijden voor duurzaam Zeeland (video)
Groene mbo'ers strijden voor duurzaam Zeeland (video) © Omroep Zeeland
Green agents voeren een controle uit op de Frans Naereboutschool in Vlissingen
Green agents voeren een controle uit op de Frans Naereboutschool in Vlissingen © Omroep Zeeland

Check

VLISSINGEN - Green Agents Babeth de Vos, Mazlum Begde en Faysal Azahraoui hebben inmiddels twaalf scholen gesproken of bezocht. Eén van de scholen waar ze een check hebben uitgevoerd, is de Frans Naereboutschool in Vlissingen. Ze nemen onder meer de verlichting en verwarming van het schoolgebouw onder de loep. De studenten studeren aan mbo-school Scalda in Middelburg en lopen stage bij het studentenbureau in Vlissingen. 
Oud
Het pand waar in de Vlissingse basisschool zit, is in 1949 gebouwd. Omdat het schoolgebouw redelijk oud is, is het niet heel duurzaam te noemen. Dat merkten de studenten ook tijdens hun ronde door de school.
Green Agents internet 1
Advies
Schooldirecteur Nicole Dieleman krijgt binnen een paar dagen een advies op de mat. Ze wil ook echt wat met het advies doen, maar dan moet er wel geld voor apart worden gelegd.
Directeur Nicole Dieleman

Inceptio

Studentenbedrijf Inceptio is in 2011 in het leven geroepen voor mbo-scholieren, die moeilijk een stageplek kunnen vinden. Omdat na een paar jaar de subsidie afliep, zijn ze de duurzame kant op gegaan. Dat blijkt een goede stap geweest. Het bureau wordt onder meer door de provincie en gemeente ingeschakeld om Zeeland een stukje duurzamer te maken. 
Tips
De drie studenten die de check op de Vlissingse school hebben uitgevoerd, hebben zelf ook nog wat duurzame tips op een rijtje gezet voor thuis.
Green Agents internet 2
Invloed
De studenten hebben een goede invloed op de scholen. Alle scholen hebben aangegeven ook daadwerkelijk wat met de check te doen als het budget het toelaat. Begeleider Eveline Rodts merkt dat de scholen eerder een advies van de Green Agents aannemen dan van mannen in pak. "De jongeren zijn een heel jaar bezig met duurzaamheid en weten dus echt wel waar ze het over hebben. Ze willen Zeeland echt een stukje duurzamer maken en dat kunnen ze goed overbrengen."