Jury keurt groene vingers gemeente Goes (video)

Jury keurt groene vingers gemeente Goes (video)
Jury keurt groene vingers gemeente Goes (video) © Omroep Zeeland
Entente Florale Goes

Totaal

GOES - De twaalf juryleden letten tijdens de keuring niet alleen op het aantal planten en struiken. Ieder lid heeft een specifieke taak waar hij tijdens het jureren op let. Zo let de een op duurzaamheid en milieu terwijl de ander vooral oog heeft voor cultuurgroen of recreatie en speelmogelijkheden. De beoordelingen van de juryleden vormen samen het eindoordeel. 

Selectie

Steden en dorpen moeten zich inschrijven bij de organisatie als ze in aanmerking willen komen voor de titel. Ieder jaar doen tussen de tien en vijftien gemeenten dat. "Maar in verkiezingsjaren ligt dat aantal lager", zegt juryvoorzitter Ronald Mulder. Voordat de jury ook daadwerkelijk de gemeenten bezoekt, valt er altijd een aantal gemeentes af. Dat gebeurt om uiteenlopende redenen, zegt Ronald Mulder: "Het kan zijn dat een gemeente de zaken niet op tijd orde heeft, of dat wij het geen geschikte gemeente vinden voor dit moment en de nominatie een jaartje doorschuiven."
ITEM Entente Florale
Concurrentie
Goes was de laatste stad die de jury van de Entente Florale bezocht. In de strijd om de titel van groenste stad concurreert de Goes met Wassenaar, Krimpen aan den IJssel en Zeewolde. Hoewel de jury vanavond al besluit wie de winnaar is, wordt die pas half september bekendgemaakt. 
Dreischor
Ook wordt ieder jaar het groenste dorp van Nederland gekozen. Dreischor heeft die titel al een paar keer in de wacht gesleept. In 2011 werd het dorpje op Schouwen-Duiveland zelfs verkozen tot groenste dorp van Europa.