NOB wil alle duikers van boven de vijftig medisch keuren (video)

NOB wil alle duikers van boven de vijftig medisch keuren (video)
NOB wil alle duikers van boven de vijftig medisch keuren (video) © OZ
Sportduikkeuring 1

Zoekactie

DISHOEK - Een man van 59 was in juni in het Grevelingenmeer bij Scharendijke onder water op zoek naar het wrak van De Serpent, op zo'n 19 meter diepte toen hij en zijn duikbuddy elkaar kwijtraakten. Er werd een zoekactie op gang gezet. De man werd enkele dagen later dood teruggevonden. 
Duikongelukken 
Het is niet het enige recente voorbeeld van een duikongeluk waarbij een duiker van boven de vijftig om het leven kwam. Een vrouw van 64 overleed na een duik op de Noordzee en een duiker van 63 raakte vermist bij Duinkerke. Die drie recente duikongelukken waren voor de NOB de aanleiding om de medische keuring voor te stellen.

Conditie

Ouderdom komt met gebreken, of we het willen of niet. Daarom vindt Roel van der Mast van duikerbond NOB het een goed idee om oudere sportduikers jaarlijks medisch te keuren: "Kijk we worden allemaal een jaartje ouder. Onze conditie moet dan wel op peil blijven. Een arts kan beoordelen of je conditie goed genoeg is om te duiken."

PADI

De NOB kent al zo'n verplichtinge keuring voor de eigen leden. Duikers onder de vijftig laten zich iedere drie jaar laten keuren, duikers van vijftig en ouder jaarlijks. Andere duikorganisaties zoals de internationale duikorganisatie PADI werken met medische vragenlijsten.