'Vrijwel elke week komen nieuwe drugs op de markt' (video)

'Vrijwel elke week komen nieuwe drugs op de markt' (video)
'Vrijwel elke week komen nieuwe drugs op de markt' (video) © OZ

Mogelijk levensgevaarlijk

ROOSENDAAL - De kans bestaat dat drugs rondgaan die levensgevaarlijk kunnen zijn. De dichtstbijzijnde testlocatie zit in Roosendaal. Af en toe zien ze daar ook Zeeuwen die drugs komen laten testen. Omroep Zeeland mocht bij hoge uitzondering filmen op deze locatie om te horen hoe dat gaat.
testlab drugs

Telkens nieuwe

"De markt is snel, maandelijks, soms wekelijks komen nieuwe drugs op de markt, juist daarom is belangrijk dat ze in elke provincie getest kunnen worden, zegt coördinator Charles Dorpmans. Op deze testplek wordt informatie verzameld voor het landelijke Drugs Informatie Monitor Systeem.

Gratis en anoniem

De testlocaties worden gerund door instellingen in de verslavingszorg. Particulieren die willen weten wat in hun pil of poeder zit, kunnen die gratis en anoniem laten testen. Voor het Drugs Informatie Monitor Systeem levert het informatie op over wat er te koop is op de drugsmarkt. 
XTC pil Dom Perignon
XTC pil Dom Perignon © OZ

Jammer

In Roosendaal zien ze af en toe Zeeuwen die er drugs willen laten testen. Dorpmans: "We helpen ze natuurlijk. Al zitten onze financiers daar niet op te wachten. Want deze testplek is eigenlijk bedoeld voor de mensen in Roosendaal en omgeving. Het is jammer dat Zeeland niet meedoet, want nu ontbreekt het zicht op de markt daar".
© OZ

Risicovol

De testplek heeft een databank, waarin al veel gegevens zitten en pillen kunnen worden herkend.  Als het om niet bekende pillen gaat, wordt een deel ervan opgestuurd naar het landelijke laboratorium in Utrecht. Poeders en vloeistoffen worden ook naar dit lab gestuurd. Na een week kan de gebruiker bellen voor de uitslag. "Er wordt nooit gezegd: neem dit maar gerust in. Want drugsgebruik is altijd risicovol."