'Binnenstad Terneuzen beschermen tegen schade aanleg nieuwe zeesluis' (video)

'Binnenstad Terneuzen beschermen tegen schade aanleg nieuwe zeesluis' (video)
'Binnenstad Terneuzen beschermen tegen schade aanleg nieuwe zeesluis' (video) © OZ
nulmeting heiproef nieuwe sluis
TERNEUZEN - Heien
Binnenkort worden er proeven gedaan met heien bij het sluizencomplex in Terneuzen. Mede om vast te stellen wat de overlast voor de omwonenden kan zijn en wat de kans op schade is. Bij de woningen en bedrijven direct aan het sluizencomplex is een zogeheten nulmeting gedaan om te zien wat de huidige staat van de gebouwen is. Provinciaal Belang wil dat dit ook in de binnenstad gebeurt.
Niet nodig
Volgens een woordvoerder van de Schelde-commissie - verantwoordelijk voor de aanleg van de Nieuw Sluis - is het absoluut niet nodig om een nulmeting uit te voeren in de binnenstad van Terneuzen. Er zou geen enkele kans op schade of overlast zijn door de werkzaamheden, omdat de binnenstad daar te ver vandaan ligt.
© Omroep Zeeland
Groningen
Hans Vlottes van Provinciaal Belang Zeeland in Terneuzen wil dat alle woningen in de binnenstad gecontroleerd worden op mogelijke scheuren, nog voordat het heien begint. "Maar nog liever willen we een omgekeerde bewijslast, net zoals in Groningen", zegt hij. "Daar moet de NAM aantonen dat zij eventuele schade niet veroorzaakt hebben en zo'n constructie willen we ook in Terneuzen. Dan hoeven mensen niet naar de rechter bij schade."
Proeven
Van half juli tot half augustus 2016 worden op twee plaatsen op het sluizencomplex heiproefonderzoeken gedaan. Bij dit onderzoek slaat de aannemer verschillende palen en damwanden in de grond om te kijken hoe de verschillende grondlagen reageren op de diverse materialen en om te beoordelen hoeveel overlast er tijdens het heien is voor de omgeving. 
Maquette van de nieuwe sluis tijdens open havendag Terneuzen
Maquette van de nieuwe sluis tijdens open havendag Terneuzen © OZ
Informatieavond
Dinsdag 28 juni 2016 is er een informatieavond over de heiproeven in het Portaal van Vlaanderen. Het projectteam Nieuwe Sluis Terneuzen van de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie is bezig met de voorbereidingen voor een nieuwe sluis in het huidige sluizencomplex. De zoektocht naar de aannemer is inmiddels gestart. Het eerste schip kan naar verwachting in 2022 door de Nieuwe Sluis varen.