Zeeland heeft langste Stertocht van allemaal (video)

Zeeland heeft langste Stertocht van allemaal (video)
Zeeland heeft langste Stertocht van allemaal (video) © OZ
Stertocht Vierdaagse
MIDDELBURG - Langste tocht
De tocht van de Zeeuwse provinciehoofdstad naar Nijmegen is met zijn 286 kilometer de langste van de twaalf zogeheten ‘Stertochten’. Elke dag worden één of twee etappes van rond de achttien kilometer gelopen. In totaal duurt de tocht negen dagen. De eindbestemming voor vandaag is 's-Heerenhoek. "Er doen 115 deelnemers uit Zeeland mee die één of meerdere etappes lopen. Het zijn niet allemaal Vierdaagse-deelnemers.  Omdat de tochten wat korter zijn, is de drempel lager om mee te doen", vertelt Hamelink. 
© oz
Provincievlag
Een van de deelnemers nam vanochtend de Zeeuwse provincievlag in ontvangst van commissaris van de Koning Han Polman. De vlag gaat mee naar Nijmegen. Op zondag 17 juli dragen alle afgevaardigden uit 12 provincies hun vlag tijdens de officiële opening. 
Honderd kilometer
Een andere jubileumactiviteit is de Ereronde. Per dag gaat een groep van 25 wandelaars geen vijftig, maar honderd kilometer wandelen. Lange afstandlopers Theo Klanke uit Vlissingen en Jan Meijer uit Biezelinge zijn de Zeeuwse deelnemers aan deze Ereronde.
Zeeuwen
Aan de Nijmeegse Vierdaagse doen jaarlijks 42.000 wandelaars mee uit de hele wereld. Onder hen zijn dit jaar 669 Zeeuwen. Van de Zeeuwse lopers is 55 procent man en 45 procent vrouw. De honderdste Vierdaagse gaat op dinsdag 19 juli van start.