Kater van Kamp die kerncentrale in de kou laat staan

Kater van Kamp die kerncentrale in de kou laat staan
Kater van Kamp die kerncentrale in de kou laat staan © OZ
Kerncentrale Borssele - archieffoto
Kerncentrale Borssele - archieffoto © OZ

Bekijk het maar

MIDDELBURG - "Kamp laat ons en de kerncentrale in de kou staan en dat bezorgt ons een kater", vatte Ton Veraart van D66 zijn gevoel samen. Eigenlijk zegt de minister tegen ons: "Jullie bekijken het maar in Zeeland."

30 miljoen boete

De statencommissie bestuur besprak vrijdag het splitsingsplan voor Delta. De kerncentrale vormt daarbij een blok aan het been. De centrale draait met verlies en er is in 2033 heel veel geld nodig om de nucleaire fabriek te ontmantelen. De splitsing in een commercieel deel en een netwerkbedrijf moet op 30 juni 2017 een feit zijn. Vertraging kan Delta een boete opleveren van maximaal 30 miljoen euro.

Maximale druk

Alle politieke partijen vinden dat nu de druk op Den Haag maximaal moet worden opgevoerd om met een oplossing voor de kerncentrale te komen. Anita Pijpelink van de PvdA: Door nationale wetgeving kan Delta de kerncentrale niet verkopen. Dat moet alleen nog in Den Haag duidelijk worden." GroenLinks heeft alle 150 Tweede Kamerleden een brief geschreven met de oproep om minister Kamp duidelijk te maken dat hij moet helpen met een oplossing voor de kerncentrale.

Nul komma nul

Afgelopen week heeft de provincie weer overleg gehad over de kerncentrale met de ministeries van Binnenlandse Zaken, Economische Zaken, Financiën en Infrastructuur & Milieu. Gedeputeerde Carla Schönknecht zei tegen de commissie Bestuur dat er constructieve gesprekken zijn gevoerd. Maar daar neemt D66 geen genoegen mee. "Stop met constructief aan tafel zitten en achter de schermen naar een oplossing zoeken. Wij willen voor de schermen resultaat zien. En dat resultaat is nu nul komma nul", stelt Ton Veraart.

Balkenende

Eén van de belangrijkste aanbevelingen van de commissie Balkenende is dat het Rijk met een oplossing voor de kerncentrale moet komen. "Als die oplossing er niet komt, is het instellen van de commissie Balkenende dus een wassen neus", concludeert Goos Roeland van de SGP.