Zeeuwse Kamerleden optimistisch over hulp kerncentrale (video)

Zeeuwse Kamerleden optimistisch over hulp kerncentrale (video)
Zeeuwse Kamerleden optimistisch over hulp kerncentrale (video) © OZ
Debat Balkenende 1
MIDDELBURG - 600 miljoen
De commissie Balkenende bracht begin juni een rapport uit over het oppeppen van de Zeeuwse economie. In dat rapport drong de commissie er bij minister Kamp op aan de kerncentrale in Borssele geheel of gedeeltelijk van Zeeland over te nemen. Die kerncentrale hangt als een molensteen om de nek van de provincie. De kerncentrale kan haar opgewekte energie amper verkopen vanwege de lage prijzen op de energiemarkt voor bijvoorbeeld windenergie. Daarnaast is nog steeds niet duidelijk wie de ontmantelingskosten van ruim een half miljard euro betaalt wanneer de centrale in 2033 sluit.
Verbijstering
Minister Kamp liet echter een paar dagen na het rapport al weten dat hij het in de eerste instantie niet zijn taak vond om het probleem van de kerncentrale op te lossen. Dat moest Zeeland eerst maar eens zelf proberen, schreef hij in een brief. Deze opstelling veroorzaakte diepe teleurstelling en verbijstering in Zeeland, dat zich door Kamp in de steek gelaten voelt.
Drie Zeeuwse kamerleen over minister Kamp

Onderhandelingen

Maar volgens de Zeeuwse Kamerleden zien de Zeeuwen het te zwart in. Het 'nee' van minister Kamp in de brief zou niet zo definitief zijn als de Zeeuwen denken. Achter de schermen onderhandelt de minister met onder andere collega Dijsselbloem van Financiën om een oplossing te vinden voor de kerncentrale. "Het rapport Balkenende is een zienswijze; de ministeries zijn nu bezig alle échte cijfers over de kerncentrale en eigenaar Delta op een rij te zetten", zegt PvdA-er Albert de Vries. 
Uitgewerkt plan
Volgens Gedeputeerde Staten van Zeeland wil minister Kamp eerst een uitgewerkt plan voor de kerncentrale zien voordat hij met een zak geld over de brug komt. Gedeputeerde Jo-Annes de Bat is er van overtuigd dat Kamp dan wel mee wil betalen aan een oplossing voor de centrale. Provinciale Staten debatteert vrijdag over het rapport Balkenende.