NVWA: gif in mosselen en oesters Oosterschelde (video)

NVWA: gif in mosselen en oesters Oosterschelde (video)
NVWA: gif in mosselen en oesters Oosterschelde (video) © Mosselkantoor
Benno Bruggink, NVWA

Schade

OOSTERSCHELDE - Bij metingen in mosselen en oesters uit het gebied is de giftige stof Tetrodotoxine aangetroffen. Dat gif kan schade toebrengen aan het zenuwstelsel. Mensen kunnen ernstig ziek worden als ze te veel van deze stof binnenkrijgen.

Getest

De NVWA heeft in overleg met het ministerie van Volksgezondheid besloten dat mosselen en oesters uit het oostelijke en het noordelijke deel van de Oosterschelde niet mogen worden opgevist of verkocht. Schaal- en schelpdieren uit andere delen van de Oosterschelde mogen alleen worden verkocht nadat ze zijn getest op de aanwezigheid van de giftige stof.
© Omroep Zeeland foto: Desiree Hoondert
Maatregelen
Volgens de NVWA zouden de genomen maatregelen voorlopig genoeg moeten zijn om risico's voor de volksgezondheid te voorkomen. De oesters en mosselen die op de markt komen, zijn volgens de NVWA sowieso veilig. Die zijn afkomstig uit gebieden waar geen gifstoffen werden gevonden.
Afgeraden
Ook particulieren krijgen het advies om voorlopig van de oesters en de mosselen af te blijven. Daarom wordt afgeraden om in de oostelijke en noordelijke delen van de Oosterschelde schelpdieren te gaan rapen. 

— Richard den Boer (@OE_GGP_Richard)
">

Gevaarlijk

Het gaat om hetzelfde gif dat ook in de kogelvis zit: tetrodotoxine. Dat is een zeer gevaarlijk neurotoxine dat al in lage concentraties bij de mens kan leiden tot dodelijke verlammingsverschijnselen. Voor volwassen mensen is een dosis van 24 milligram al dodelijk. Hoe het gif in de oesters terecht is gekomen is nog niet bekend.

Onderzoek

Sinds oktober vorig jaar is bekend dat de gevaarlijke stof ook kan voorkomen in mosselen en oesters die in Nederland worden gekweekt. Daarom doet de NVWA sindsdien systematisch onderzoek in de Nederlandse kweekgebieden, waaronder de Oosterschelde. Daarbij werd tot nu toe telkens geen tetrodotoxine gevonden.

Filtering

Schelpdieren maken de gifstof niet zelf aan, het gif komt maar via filtering van het water in de schelpdieren terecht. Door de hoge filtratie kan het ook weer snel verdwijnen. Op dit moment is nog niet bekend waar de tetrodoxine in de schelpdieren precies vandaan komt. Mogelijke bronnen zijn bepaalde algen, bacteriën en de snoerworm. 

Minder waarschijnlijk

Zowel de bacteriën die de gifstof produceren, Vibrio’s, als de snoerworm komen in de Oosterschelde voor. De alg is in de Oosterschelde minder waarschijnlijk als bron, blijkt uit een onderzoek dat onderzoeksinstituut Imares eerder dit jaar heeft uitgevoerd in opdracht van de mosselsector.
Seizoen
Voor de mosselsector komt de vondst van de gifstof op een ongelukkig moment. Het seizoen voor de bodemcultuurmosselen begint namelijk komende woensdag. Dat is eerder dan andere jaren. Dat komt door een combinatie van een zonnig voorjaar met veel regen. Voor de hangcultuurmosselen is het seizoen begin deze maand al begonnen.