​Start mosselseizoen gaat door ondanks vondst gif (video)

​Start mosselseizoen gaat door ondanks vondst gif (video)
​Start mosselseizoen gaat door ondanks vondst gif (video) © OZ
Wouter van Zandbrink, oester- en mosselhandelaren

Tests

YERSEKE - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij tests in mosselen en oesters de neurotoxine tetrodotoxine aangetroffen. Uit voorzorg mogen schaal- en schelpdieren uit delen van de Oosterschelde tijdelijk niet worden gevangen en verkocht.

Vrijgegeven

De NVWA test wekelijks alle productiegebieden op onder meer verschillende gifstoffen. Zodra nieuwe monsters aantonen dat de schelpdieren uit de gebieden weer vrij zijn van tetrodotoxine dan worden de gebieden weer vrijgegeven.

Gevolgen

Volgens het Mosselbureau zijn de gevolgen van de vondst van het gif in die gebieden voor de Zeeuwse mosselsector gering. Dat komt doordat de delen van de Oosterschelde waar het om gaat, de oostelijke en noordelijke delen, nagenoeg niet worden gebruikt als productiegebied voor Zeeuwse bodemcultuurmosselen.

Wassen

In het gebied liggen wel zogenoemde 'verwaterpercelen', waar mosselen uit andere delen van de Oosterschelde naartoe gebracht worden om het zand uit de schelpdieren te wassen. Dat gebeurt daar om dat daar veen op de bodem ligt in plaats van zand. 

Extra testen

De mosselen die wel in die gebieden zijn opgegroeid gaat de mosselsector uit voorzorg extra testen op tetrodotoxine. De mosselen komen pas in de handel als daarbij geen gif wordt aangetroffen.
Mosselen
Mosselen © OZ
'Geen gevolgen'
Volgens het Mosselbureau heeft de vondst van het gif waarschijnlijk geen gevolgen voor de aanlevering van mosselen aan de horeca. De maanden juli en augustus zijn altijd een belangrijke periode voor de verkoop van mosselen.
Bodemcultuurmosselen
Het seizoen voor de bodemcultuurmosselen begint komende woensdag. Dat is eerder dan andere jaren. Dat komt door een combinatie van een zonnig voorjaar met veel regen. Voor de hangcultuurmosselen is het seizoen begin deze maand al begonnen.