Gevonden voorwerpen nog vaak naar politiebureau

Gevonden voorwerpen nog vaak naar politiebureau
Gevonden voorwerpen nog vaak naar politiebureau © OZ
Gevonden verloren
OOST-SOUBURG - Meer verloren dan gevonden
In de afgelopen drie jaar werd in heel Zeeland zo'n 7000 keer een gevonden voorwerp gemeld. Het aantal verloren voorwerpen ligt met bijna 12.000 stuks vele malen hoger. Verhoudingsgewijs wordt in Vlissingen, Tholen en Reimerswaal het meeste teruggevonden. In Hulst veruit het minste.
Grafiek
De onderstaande grafiek laat zien hoeveel er is verloren (rood) en gevonden (blauw), per gemeente van 2013 tot en met 2015. Van de gemeente Noord-Beveland waren geen gegevens beschikbaar. 

Grafiek: verloren en gevonden per gemeente

Toeristen verliezen

In Goes wordt weliswaar het meeste verloren, maar de gemeente Sluis, met betrekkelijk weinig inwoners, heeft verhoudingsgewijs opvallend veel verloren voorwerpen. Dat hoge cijfer zou verklaard kunnen worden door de vele toeristen in de gemeente.

Vlissingers vinden veel

Maar Vlissingen is de grootste uitschieter als het gaat om gevonden voorwerpen. Het zijn er beduidend meer dan de verloren voorwerpen. Kennelijk, zo vermoedt men op het stadhuis in Vlissingen, hebben inwoners er weinig vertrouwen in dat iets wordt teruggevonden en melden dat niet. 
© Omroep Zeeland

Kunstgebit kwijt?

Sleutels, telefoons, sieraden en portemonnees worden het vaakst gevonden en verloren. Een enkele keer worden ook erg vreemde spullen gevonden. Zo werd bij de gemeentes Middelburg en Hulst al eens een kunstgebit binnengebracht.
Weinig matches
Het aantal matches waarbij gevonden en verloren voorwerpen weer bij de juiste eigenaar terechtkomen, is laag met zo'n vijftien procent. Het merendeel van de voorwerpen wordt nooit opgehaald. Voorwerpen die minder waard zijn dan 450 euro moeten drie maanden bewaard worden. Daarna worden ze verkocht, vernietigd of hergebruikt. Voorwerpen die meer waard zijn moeten één jaar bewaard worden. 
Gevonden verloren 2

Online registratie

De meeste Zeeuwse gemeenten zijn aangesloten bij de website www.verlorenofgevonden.nl. De gemeente Terneuzen gebruikt voor de gevonden voorwerpen de gemeentelijke site. Wie iets verloren heeft, kan online kijken of het voorwerp gevonden is. Sleutels kunnen niet online worden geregistreerd omdat ze vaak moeilijk te omschrijven zijn en veel op elkaar lijken. Ze kunnen wel worden afgegeven bij het gemeentehuis.
Paspoort of rijbewijs
Een gevonden voorwerp mag je bij de gemeente afgeven of thuis bewaren. Als de eigenaar zich heeft gemeld, brengt de gemeente hem of haar met de vinder in contact. Officiële documenten, zoals een paspoort of rijbewijs, mogen niet thuis bewaard worden. Die moeten altijd afgegeven worden bij het gemeentehuis.