Duikobject NOB nog steeds niet onder water

garnalenkotter TS7
garnalenkotter TS7 © OZ
Roelof van der Mast van de NOB over de garnalenkotter

Verzekering

STRIJENHAM - Eind vorig jaar hield de NOB een inzamelingsactie via internet. De duikbond had 9500 euro nodig om de verroeste kotter te strippen en hem schoon en veilig te maken. Het geld kwam er, maar nu gooien verzekeringskosten roet in het eten.
Duur
Roel van der Mast van de NOB legt uit: "Eerst moest een partij worden gezocht die eigenaar wilde worden van de TS7. Die hebben we gevonden, maar die moet het wrak nog verzekeren. Dat kost schrikbarend veel: 10.000 euro per jaar. De toekomstige eigenaar en een verzekeraar kijken of ze tot elkaar kunnen komen."
Niet goed, geld terug
Een verzekering is nodig om eventuele schade die het schip veroorzaakt te vergoeden. Als een regeling tussen een nieuwe eigenaar en een verzekeraar niet rond komt, dan krijgen mensen die mee hebben gedaan aan de inzamelingsactie hun geld terug. Van der Mast: "Als het niet doorgaat, zou ik dat heel zonde vinden. We hadden het geld 'in no time' bij elkaar. Maar als het echt niet lukt, moeten we de stekker eruit trekken." 

Veiligheid scheepvaart

De NOB had de hoge verzekeringskosten van tevoren niet voorzien. Binnen vier weken moet duidelijk zijn of het project doorgaat. Dan rijst een volgend probleem: Rijkswaterstaat wil liever niet dat het schip in de Oosterschelde voor Strijenham ligt vanwege de veiligheid van de scheepvaart. Formeel moet de NOB nog een vergunning aanvragen voor die locatie ten zuiden van Tholen.