Asverstrooiing op zee: Mee met de wind (video)

Asverstrooiing op zee: Mee met de wind (video)
Asverstrooiing op zee: Mee met de wind (video) © omroep zeeland
Cremeren of begraven 2
VLISSINGEN - De vrijheid in
Eén van de bedrijven die asverstrooiingen op zee aanbiedt, is Aqua Omega. Directeur Sebastiaan Smit: "Er zijn vaartochten waarbij de familie meevaart, maar ook tochten waarbij meerdere urnen as op zee verstrooid worden zonder nabestaanden. De as wordt met de wind meegegeven, de vrijheid in." 

Symboliek

De vaarten waarbij as op zee wordt verstrooid, gaan gepaard met veel symboliek. "De vlag hangt half mast en we luiden de scheepsbel voor de verstrooiing begint. Als alle as verstrooid is, geven we een laatste bloemengroet." 
© omroep zeeland
Goedkoper
Steeds meer mensen kiezen voor een crematie omdat het goedkoper is en ze hun nabestaanden niet willen opzadelen met de zorg voor een graf. Hoewel Zeeland nog wat achterblijft op het landelijk gemiddelde, groeit ook hier de populariteit van cremeren.
Bos, zee of lucht
Ook de bestemming van de as wordt steeds diverser. Zo kan de as van een overledene in een urnenmuur geplaatst worden op een begraafplaats, maar kan het ook verstrooid worden in een bos, op zee of vanuit de lucht. In Zeeland is het mogelijk om met een schip het water op te gaan vanuit Middelburg, Vlissingen, Terneuzen, Bruinisse, Breskens en Neeltje Jans.
© omroep zeeland
Regels verstrooien
Het is niet toegestaan om op een willekeurige plek as te verstrooien. De nabestaande moet eerst bij de gemeente nagaan of op de gewenste plek as verstrooid mag worden. De regels hiervoor verschillen per gemeente. Meestal heeft een gemeente een strooiveld aangewezen.

Open zee

Stel dat de overledene graag in het bos wandelde of aan de waterkant viste en je wilt daar de as verstrooien, dan moet je toestemming hebben van bijvoorbeeld Staatsbosbeheer of Rijkswaterstaat. Op open zee is het verstrooien van as altijd toegestaan.
© omroep zeeland
Zeemansgraf
Een zeemansgraf, waarbij een lichaam op volle zee overboord wordt gezet, is niet mogelijk in Nederlandse wateren. Maar in Engeland zijn twee plekken waar het wel mag. Wie dat dat wil, moet wel in de buidel tasten, voor 11.000 euro heb je een zeemansgraf.