Project opvang zwerfjongeren van de baan

Project opvang zwerfjongeren van de baan
Project opvang zwerfjongeren van de baan © Omroep Zeeland
© oz
OOST-SOUBURG - Niet haalbaar
Zeeland en Groningen zouden pilotgebied zijn voor heel Nederland om een nieuwe methodiek om zwerfjongeren op te vangen uit te testen. In Groningen is het project Tussenstop na enige vertraging gestart, maar hier bleek dat volgens Humanitas niet haalbaar. Na een oproep reageerden slechts twee potentiële gastgezinnen, waarvan eentje het uiteindelijk nog liet afweten. 

Tussen wal en schip

Zeeland was pilotgebied omdat hier al langer een werkgroep bezig is met zwerfjongeren. Ook is er in Zeeland al eerder uitgebreid onderzoek gedaan naar deze groep. Uit dat onderzoek uit 2012 blijkt dat zo'n 65 jongeren in Zeeland op straat zwerven of hoppen van slaapadres naar slaapadres. Ze vallen in de hulpverlening vaak tussen wal en schip.
Bed, bad, brood
Het project Tussenstop is bedoeld voor jongeren van 16 tot en met 25 jaar die dreigen te gaan zwerven. Het project is overgekomen uit Engeland. Om te voorkomen dat het uit de hand loopt en de jongeren echt op straat belanden of moeten aankloppen bij de daklozenopvang, worden zij voor maximaal 21 dagen ondergebracht bij gastgezinnen. Die bieden bed, bad, brood en een luisterend oor, maar geen zware hulpverlening. Een familiebemiddelaar kijkt ondertussen of de relatie tussen de jongere en de ouders hersteld kan worden.
Andere steden
Humanitas had als doel om in Zeeland vijftien vaste gastgezinnen ter beschikking te hebben en jaarlijks zo'n tien ‘kansrijke’ Zeeuwse jongeren tijdelijk te huisvesten en begeleiden. Humanitas sluit niet uit dat Tussenstop alsnog in Zeeland van start gaat op een later moment, maar eerst wordt nu geprobeerd het zwerfjongerenproject in andere steden op te zetten.