Vlissingen bespreekt afschaffing wietpas met 'Drugsdriehoek'

Vlissingen bespreekt afschaffing wietpas met 'Drugsdriehoek'
Vlissingen bespreekt afschaffing wietpas met 'Drugsdriehoek' © OZ
Joint (archief)
Joint (archief) © OZ

Drugsoverlast

VLISSINGEN - Het ingezetenencriterium betekent dat alleen klanten die met behulp van de wietpas kunnen aantonen dat ze in Nederland wonen drugs kunnen kopen in een coffeeshop. Volgens de SP en de LPV neemt de drugsoverlast op straat toe door die maatregel. Doordat niet iedereen in de coffeeshop drugs kan krijgen, neemt de verkoop op straat toe en daarmee dus ook de drugsoverlast.

Fellere aanpak

Van den Tillaar erkent dat het aantal meldingen van drugsoverlast in Vlissingen is toegenomen. Maar volgens de burgemeester blijkt uit overleg met de politie dat er een andere verklaring is voor die toename, namelijk een fellere aanpak van zulke overlast door het onlangs opgerichte politieteam Drugsbestrijding op Walcheren (DOW) .

Verklaring

Dat DOW-team reageert zo snel mogelijk op meldingen, burgers merken dat het doen van zulke meldingen effect heeft en gaan dus vaker overlast melden, waardoor het aantal meldingen toeneemt. Dat is de verklaring die Van den Tillaar geeft voor de toename in zijn antwoorden aan de SP en de LPV.

Afschaffing

Wel geeft hij aan dat hij het ingezetenencriterium en de bijbehorende wietpas opnieuw ter discussie stelt bij het reguliere overleg met de andere Zeeuwse coffeeshopgemeenten in de 'Drugsdriehoek'. Naast Vlissingen zijn dat Goes en Terneuzen. In zijn antwoorden laat hij doorschemeren bij dat overleg voor afschaffing van die maatregel te gaan pleiten.

Eenzijdige acties

Maar Van den Tillaar waarschuwt wel dat het geen zin heeft om alleen in de gemeente Vlissingen zo'n maatregel af te schaffen. Zulke eenzijdige acties kunnen negatieve gevolgen hebben voor de andere gemeenten, dus is volgens de Vlissingse burgemeester belangrijk om hierin samen op te treden. De burgemeester licht komende donderdag zijn antwoorden aan de SP en LPV toe voor de gemeenteraad tijdens de Besluitenraad.