'Gebruik geen gif, maar schapen tegen berenklauw'

'Gebruik geen gif, maar schapen tegen berenklauw'
'Gebruik geen gif, maar schapen tegen berenklauw' © Omroep Zeeland
Schaapskudde (archief)
Schaapskudde (archief) © OZ

Overlast

OOST-SOUBURG - Volgens de PvdA zijn rechtse partijen tegen het financieren van schaapskuddes en willen ze wel ontheffing van het verbod op het gebruiken van landbouwgif om de overlast door de oprukkende reuzenberenklauw tegen te gaan. Maar dat is precies verkeerdom, schrijft de partij op Twitter.

— PvdA Zeeland (@PvdAZeeland)
">

Brandblaren

In Zeeland is de reuzenberenklauw bezig met een opmars. De plant verspreidt zich snel door het grote aantal zeer kiemkrachtige zaden die door de reuzenberenklauw worden verspreid. Dat de plant op steeds meer plekken voorkomt is een gevaar voor de volksgezondheid, omdat de brandharen op de stengels en bladstelen van de reuzenberenklauw ernstige brandblaren kunnen veroorzaken bij zowel mens als dier.

Chemische bestrijdingsmiddelen

Vanwege strengere regelgeving mag onkruid niet meer chemisch worden bestreden. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn slecht voor het milieu, verontreinigen ze het grondwater en ze zouden ook bijdragen aan de bijensterfte.

Uitzondering

Gemeenten zijn daarom overgestapt op andere methoden, zoals het wegbranden van het onkruid. Maar vanwege het gezondheidsrisico's geldt voor de reuzenberenklauw een uitzondering.

Zeer effectief

Volgens de PvdA is die uitzonderingspositie helemaal niet nodig, omdat schapen zeer effectief zijn in het bestrijden van de reuzenberenklauw. Dat illustreert de partij met een YouTube video waarop te zien is hoe een groep schapen in een paar uur tijd een veld reuzenberenklauw met de grond gelijk maakt.

Wat een schaap doet met de reuzenberenklauw

Subsidie

De Zeeuwse schaapskuddes hebben het de laatste jaren juist erg moeilijk door het stopzetten van subsidies. Zo werd in 2014 het voortbestaan van de schaapskudde van Zuid-Beveland maar op het nippertje gered met een donatie van 20.000 euro van Natuurmonumenten. Volgens de PvdA zijn het vooral de rechtse partijen die de subsidies voor schaapskuddes willen stopzetten.