Spoedzitting over problemen directeur Veiligheidsregio

Ernstig

MIDDELBURG - De commissie Demmers bracht in maart een rapport uit over de "zeer ernstige situatie" binnen de Veiligheidsregio Zeeland, waar "vakmanschap en vertrouwen" moeten worden hersteld. In het rapport worden vraagtekens gezet bij een serie declaraties van Ruijs. Ook constateert de commissie dat Ruijs mensen uit haar eigen vriendenkring opdrachten heeft gegeven voor de Veiligheidsregio Zeeland, die samen goed zijn voor minstens 1,2 miljoen euro. 
Gevaar
Door een reorganisatie en impulsieve, tegenstrijdige beslissingen van de directeur zou vakmanschap binnen de Veiligheidsregio zijn wegbezuinigd, schrijft Demmers in haar rapport. Ook is er beknibbeld op piketregelingen, waardoor de bezetting niet altijd meer op orde zou zijn. Dat brengt de slagkracht van de hulpdiensten in gevaar en dus de veiligheid van de Zeeuwen, aldus de commissie Demmers.
Lonink
Toen het rapport vorige week in de publiciteit kwam, stelden Ruijs en burgemeester Lonink van Terneuzen dat het ging om een wraakoefening van medewerkers die door een reorganisatie bij de Veiligheidsregio op een zijspoor zouden zijn gezet. Lonink is namens de Zeeuwse burgemeesters voorzitter van het bestuur van de Veiligheidsregio, die onder meer verantwoordelijk is voor de brandweer in Zeeland. Demmers schrijft in een brief dat hij daarmee haar onderzoek probeert te bagatelliseren.
© OZ

Angstcultuur

Volgens de commissie spreken medewerkers van een angstcultuur binnen de Veiligheidsregio Zeeland. Directeur Ruijs heeft volgens het 16 pagina's tellende rapport mensen bedreigd, van wie ze vermoedt dat die informatie hebben doorgespeeld aan de onderzoekscommissie. Volgens Demmers heeft de directeur mensen gedreigd met een proces wegens smaad. Binnen de organisatie zou sprake zijn van zwalkend beleid door de directie, die de afgelopen jaren een groot aantal externe adviseurs heeft ingehuurd, deels dus uit eigen vriendenkring.
Skivakantie
Ook wil Demmers uitleg over een aantal persoonlijke declaraties van directeur Ruijs. Ze wil meer weten over declaraties van woonlasten, een dienstvoertuig en een opleiding die in diensttijd is gevolgd, maar weinig met het werk te maken zou hebben. Daarnaast noemt de commissie Demmers een dienstreis naar Zwitserland, waarbij Ruijs met het vliegtuig reisde, terwijl andere werknemers van de Veiligheidsregio met de bus gingen. Ruijs knoopte aan de dienstreis een skivakantie vast, waarbij de onderzoekscommissie wil weten of het vliegticket toch door de Veiligheidsregio is betaald. 
Gerrie Ruijs
Gerrie Ruijs © OZ

OR

Ruijs zou verder meerdere malen beslissingen hebben genomen waarbij ze meldde dat ze daarvoor toestemming had van de ondernemingsraad van de organisatie. De or bleek in een aantal gevallen nergens van te weten, onjuist te zijn geïnformeerd, stukken niet hebben gekregen of veel te weinig tijd te hebben gekregen om zich in het onderwerp te verdiepen.

Provincie

De statenfractie van de SGP heeft nu vragen gesteld over de kwestie aan commissaris van de Koning Han Polman. De partij wil weten of de Veiligheidsregio zijn taken nog wel goed kan uitvoeren. Ook vraagt SGP-Statenlid Harold van de Velde zich af of de Veiligheidsregio Zeeland het personeel dat zaken aan de kaart wil stellen genoeg bescherming en privacy biedt. De fractie hoopt dat de commissaris gaat bemiddelen om rust en vertrouwen terug te brengen in de organisatie van de Veiligheidsregio.
VORK SGP