Vissers vangen haaien voor onderzoek (video)

Vissers vangen haaien voor onderzoek (video)
Vissers vangen haaien voor onderzoek (video) © OZ
Sportvissers merken haaien

Sharkatag

NEELTJE JANS - De sportvissers gingen de Noordzee op met als doel zoveel mogelijk haaien te vangen en te voorzien van een merkje of gemerkte haaien terug te vangen. Dat is namelijk het doel van 'Sharkatag'. Sportvisser Mike Dijkstra ving vandaag zelfs drie gevlekte, gladde haaien. "Heel apart, want ik ben eigenlijk zoetwater visser, dus vissen op snoek en baars. Dit is prachtig, ik ga hier vaker vissen". In totaal werden vandaag vijf haaien gevangen.
© oz
Verzamelen
Door het verzamelen en analyseren van deze gegevens komt waardevolle informatie aan het licht die gebruikt kan worden om een beeld te krijgen van de haaienpopulatie, hun gedrag en verspreiding. Dit kan gebruikt worden om de haaien een beschermde status te geven.

Haai

Zo werd een haai, die tijdens een voorgaande editie van Sharkatag was gemerkt, opnieuw gevangen in de Golf van Biskaje op meer dan 1400 km van de eerdere vangstlocatie. Andere in Zeeland gemerkte haaien bleken zich in de winter in het Engelse kanaal te verzamelen. Sharkatag duurt nog tot en met zaterdag.
© OZ
© OZ