Spuisluis Grevelingendam staat even droog (video)

Spuisluis Grevelingendam staat even droog (video)
Spuisluis Grevelingendam staat even droog (video) © OZ
Spuisluis Grevelingendam

Zeesterren

Er wordt nu volop gewerkt aan de sluis bij Bruinisse. Allemaal om de waterkwaliteit van het Grevelingenmeer verbeteren, omdat anders het onderwaterleven eronder lijdt. In het stilstaande Grevelingenwater komt het zuurstof niet tot op de bodem. Daardoor sterven bodemdieren, zoals kreeftachtigen, wormen en zeesterren. 

Op het droge

Wat het project uniek maakt, is dat het werk aan de sluis op het droge gebeurt. Er is speciaal daarvoor een tijdelijke dam aangelegd. Groot voordeel daarvan is dat de stenen op de bodem beter kunnen worden neergelegd. Dat is belangrijk, omdat de bodem stevig moet zijn als er flinke hoeveelheden water doorheen stromen.
© Rijkswaterstaat

Stormseizoen

Omdat het gaat om werk aan een waterkering moet dit voor het stormseizoen worden afgerond. Dat stormseizoen begint in oktober. Het doorlaatmiddel moet halverwege 2017 klaar zijn. 
Turbines
Uiteindelijk wordt het ook nog een testcentrum voor getijdenturbines. Hier kunnen turbinebouwers hun turbines testen. De onderhandelingen hierover zijn in volle gang; dit testcentrum moet ook in 2017 klaar zijn.