Lonink: Op dit moment geen plaats voor Ruijs bij VRZ (video)

Lonink: Op dit moment geen plaats voor Ruijs bij VRZ (video)
Lonink: Op dit moment geen plaats voor Ruijs bij VRZ (video) © OZ

Directiewisseling

OOST-SOUBURG - Het bestuur heeft besloten tot een 'directiewisseling'. De voorzitter van het bestuur, de Terneuzense burgemeester Jan Lonink, zei in een verklaring na een spoedvergadering van het bestuur van de VRZ: "Gelet op de onrust die is ontstaan in de maatschappij vindt het bestuur unaniem dat Gerrie Ruijs niet de aangewezen persoon is om de organisatie in deze turbulente tijd te leiden". 
directeur-vrz-ontslagen-ZNO160628NG
Lees verder: Spoedzitting over problemen directeur Veiligheidsregio

Opvolging
Ruijs wordt opgevolgd door Elie van Strien. Van Strien werkte eerder onder andere als brandweercommandant bij Amsterdam-Amstelland. Van Strien werd vorige week al aangesteld als tijdelijk vervanger voor de zieke tactisch manager brandweer. Ook zou Van Strien onderzoek doen naar de organisatie van de VRZ.

reactie lonink
Onderzoek
Dat onderzoek komt er wel, maar dat gaat uitgevoerd worden door een extern bureau. Dat onderzoek richt zich niet alleen op de organisatie van de Veiligheidsregio Zeeland, maar ook over de financiering van de VRZ. Zowel de aanstelling van Van Strien als de onderzoeksvraag voor het externe onderzoek naar de Veiligheidsregio worden donderdag tijdens een vergadering van het algemeen bestuur, gevormd door de Zeeuwse burgemeesters, officieel bevestigd.
Burgemeesters
De Zeeuwse burgemeesters, die het bestuur van de Veiligheidsregio Zeeland vormen, hebben vanmiddag overlegd over het rapport van de commissie Demmers. De onderzoekscommissie sprak van een 'zeer ernstige situatie'. Het rapport zet vraagtekens bij een serie declaraties van Ruijs en constateerde dat de directeur mensen uit haar eigen vriendenkring opdrachten voor de veiligheidsregio heeft gegeven. Daarnaast heerst er volgens de commissie Demmers onder Ruijs een angstcultuur bij de VRZ.
Lees verder: Vijf verwijten aan adres Veiligheidsregio-directeur Gerrie Ruijs

Ingrijpen
Toen het rapport vorige week uitlekte, stelden Ruijs en Jan Lonink (burgemeester van Terneuzen) in eerste instantie dat het ging om een wraakoefening van medewerkers die door een reorganisatie van de VRZ op een zijspoor zouden zijn gezet. Ruijs zat dinsdag ziek thuis.

Een veiligheidsregio is een organisatie waarin verschillende besturen en diensten op andere de gebieden van openbare orde en veiligheidsdienst, brandweerzorg en ambulancedienst samenwerken.