SP: waarom wisten wij niets over rapport VRZ?

SP: waarom wisten wij niets over rapport VRZ?
SP: waarom wisten wij niets over rapport VRZ? © oz
Gemeente Middelburg stadhuis
Gemeente Middelburg stadhuis © OZ

Non-actief

MIDDELBURG - Gerrie Ruijs, directeur van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) is dinsdag op non-actief gesteld bij een vergadering van het bestuur van de VRZ. Ruijs ligt onder vuur omdat een onderzoekscommissie onder leiding van Letty Demmers (oud-burgemeester van Vlissingen) felle kritiek had op haar functioneren.

Overtreding

Dat de gemeenteraad niet is geïnformeerd over dat rapport is een overtreding van de actieve informatieplicht, stelt de SP. Ook vindt de partij het vreemd dat er maandenlang niets is gedaan met de conclusies uit het rapport. De commissie Demmers heeft in maart die conclusies overhandigd aan het bestuur van de VRZ.

Veiligheidsrisico's

Daarom wil de SP nu weten of de inwoners van Zeeland veiligheidsrisico's hebben gelopen door de vertrouwenscrisis bij de Veiligheidsregio Zeeland en doordat de bevoegde overheden zo lang niets daaraan hebben gedaan. De partij stelt dat de inwoners van Zeeland hierdoor onnodig in gevaar zijn gebracht.

Extern onderzoek

Daarnaast vraagt de SP zich af waarom er een extern onderzoek nodig is als er al een rapport ligt van de commissie Demmers. En de partij eist dat de conclusies uit dat externe onderzoeksrapport wél snel worden gedeeld met de politiek-controlerende instanties', waaronder de gemeenteraden.