Nog steeds gif in mosselen Oosterschelde (video)

Nog steeds gif in mosselen Oosterschelde (video)
Nog steeds gif in mosselen Oosterschelde (video) © OZ
opnieuw gif in mossel voor site

Monsters

YERSEKE - De laatste proefmonsters zijn genomen op dinsdag en alle monsters uit de getroffen gebieden, het noordelijke en het oostelijke deel van de Oosterschelde, blijken het gif tetrodotoxine (TTX) te bevatten. Dat betekent dat de maatregelen van kracht blijven. De mosselsector wil daarom de mosselen op land gaan verwateren.

Vorig jaar

Uit recent onderzoek in opdracht van de mosselsector blijkt dat het gif ook vorig jaar al in de mosselen zat. Mosselen uit dat seizoen zijn uit de vriezer gehaald en onderzocht. Daaruit blijkt dat mosselen uit delen van de Oosterschelde gedurende een periode van vier weken het gif bevatten.

Jaarlijks terugkerend fenomeen

Volgens Wouter van Zandbrink van het Mosselbureau, die het woord voert namens de mosselhandelaren, lijkt het erop dat het een jaarlijks terugkerend fenomeen is. Naar nu blijkt zat het gif vorig jaar ook in schaal- en schelpdieren uit Groot-Brittannië en Griekenland en ook daar verdween het weer na een paar weken.
Bemonstering Oosterschelde TTX onderzoek
Bemonstering Oosterschelde TTX onderzoek © OZ
ITEM TTX eerder aangetroffen

Test

De NVWA test de mosselen in de Oosterschelde twee keer per week op TTX. Dat gebeurt sinds oktober vorig jaar. Toen werd aangetoond dat schelpdieren uit dat gebied de gevaarlijke gifstof kunnen bevatten. Maar tot nu toe werd het gif telkens niet aangetroffen.

Gevaarlijk

TTX is een zeer gevaarlijk neurotoxine, dat blijvende zenuwschade veroorzaakt. Volgens Benno Bruggink van de NVWA kan een volwassen persoon van zeventig kilo al ernstig ziek worden door het eten van 400 gram giftige mosselen.

Feest

Het mosselbureau heeft al aangekondigd dat ondanks het gif de feestelijkheden in Yerseke gewoon doorgaan. Daar wordt woensdag gevierd dat het seizoen van de bodemcultuurmosselen is begonnen. Dat er gif is gevonden in mosselen uit delen van de Oosterschelde mag de pret niet drukken.