Mosselsector moet mosselen op land verwateren

Mosselsector moet mosselen op land verwateren
Mosselsector moet mosselen op land verwateren © Mosselkantoor
Mosselen
Mosselen © OZ
ITEM Mossel Van Zandbrink

Schoonspoelen

YERSEKE - Woordvoerder Wouter van Zandbrink van het Mosselbureau, die het woord voert namens de mosselhandelaren, maakte de start met verwatering op het land woensdagochtend bekend bij de opening van het mosselseizoen in Yerseke. Verwatering houdt in het schoonspoelen van mosselen, om het zand uit de mosselen te verwijderen. 

Vorig seizoen

Volgens Van Zandbrink is het een tijdelijk probleem, dat iedere zomer terugkomt. Hij zegt dat het gif vorig seizoen ook in de mosselen zat. Toen was het gif weer weg na vier weken. Dat zou blijken uit een onderzoek naar mosselen uit dat seizoen die uit de vriezer zijn gehaald en getest op TTX.
ITEM TTX eerder aangetroffen

Monsters

Ook bij de laatste proefmonsters van afgelopen dinsdag werd in de monsters uit de getroffen gebieden, het noordelijke en het oostelijke deel van de Oosterschelde, TTX gevonden. Dat betekent dat er nog steeds geen mosselen mogen worden opgevist uit die delen van de Oosterschelde.

Wachten

Dat de gifstof ook kan voorkomen in schaal- en schelpdieren is pas sinds vorig jaar bekend. Sindsdien wordt daarop getest. Ook in Groot-Brittannië en Griekenland dook het gif TTX eerder al op en ook daar is het na enkele weken weer verdwenen. Daar lijkt de sector nu ook op te wachten.

Logistiek

Maar het maakt het seizoen voor de sector vooral lastig in logistiek opzicht. Want de mosselen kunnen niet worden verwaterd in de gesloten delen van de Oosterschelde. Ze moeten dus op land in het water blijven liggen. Daardoor wordt het ook drukker in de opslag van mosselfabrieken, die daardoor ook een voller opslagschema krijgen.