Brandweervrijwilligers: Lonink, hou de eer aan jezelf

Brandweervrijwilligers: Lonink, hou de eer aan jezelf
Brandweervrijwilligers: Lonink, hou de eer aan jezelf © oz
Gerrie Ruijs VRZ achtergrond blurred
Gerrie Ruijs VRZ achtergrond blurred © OZ
Ronald Kraan van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers over de positie van Lonink

'Stapje terug'

OOST-SOUBURG - "Als voorzitter heb je de taak om sturend op te treden en dat heeft hij in onze ogen niet gedaan", aldus Ronald Kraan van de VBV. "Ik zou de eer aan mijzelf houden en een stapje terug doen."

Positie

De positie van de burgemeester van Terneuzen als voorzitter van de veiligheidsregio is sinds deze week wankel, omdat hij openlijk werd bekritiseerd door oud-burgemeester Letty Demmers van Vlissingen. Zij leidde een onderzoekscommissie die het functioneren van het bestuur van het orgaan tegen het licht hield.
Onwaarheden
In het rapport dat daarop volgde werd het functioneren van de inmiddels op non-actief gestelde directeur Gerrie Ruijs in twijfel getrokken. Lonink zou volgens Demmers onwaarheden over het rapport hebben verspreid onder medewerkers van de veiligheidsregio.

VBV

Volgens de brandweervrijwilligers is het niet voor het eerst dat Lonink onjuist handelt. "Tijdens de reorganisatie bij de veiligheidsregio hebben wij meerdere malen brandweercollega's verklaringen horen afleggen, die niet stroken met de realiteit. Alles om de reorganisatie maar te kunnen verantwoorden. Dat kan alleen als die mensen onder druk zijn gezet", zegt Ronald Kraan van de VBV. "Als Lonink zijn zin niet krijgt, gaat hij met dit soort instrumenten aan het werk."

Polman

Kraan hoopt dat de commissaris van de Koning Han Polman een actievere rol als toezichthouder gaat vervullen en ingrijpt. Dinsdag kwamen de 13 Zeeuwse burgemeesters al bij elkaar om over de problemen bij de Veiligheidsregio Zeeland te praten.