'Aanpak drugssmokkel in havens moet beter'

'Aanpak drugssmokkel in havens moet beter'
'Aanpak drugssmokkel in havens moet beter' © OZ
Schip vol containers in de haven
Schip vol containers in de haven © OZ

Slecht gecommuniceerd

OOST-SOUBURG - Burgemeester Jac Klijs van Moerdijk zegt dat onderling tussen de havens slecht wordt gecommuniceerd en dat de drugscriminelen daarvan profiteren. Die gebruiken de Nederlandse zeehavens, en dus ook die van Vlissingen en Terneuzen, om drugs aan land te brengen.

Alarm

Meerdere Zeeuwse burgemeesters, waaronder die van Goes, Middelburg, Vlissingen, Terneuzen en Sluis sloegen eerder al alarm. Mede daarom heeft Openbaar Ministerie in Zeeland en West-Brabant sinds kort een officier van justitie vrijgemaakt die zich bezig houdt met onder meer de drugssmokkel in de havens.
In beslag genomen drugs
In beslag genomen drugs © Wikipedia Commons

Aantrekkelijk

Zeeland is volgens veiligheidsexperts een aantrekkelijk gebied voor drugssmokkelaars. Want waar de controles op veel andere plekken de laatste jaren flink zijn verscherpt, zoals de luchthaven Schiphol en de haven van Rotterdam, is de bezetting bij de politie in Zeeland onvoldoende om de lange Zeeuwse kust goed te kunnen controleren.

'Vrij spel'

De afgelopen jaren zijn tonnen harddrugs onderschept in de Zeeuwse havens, op de Westerschelde en aan de kust. Volgens burgemeester Jaap Gelok, de voorzitter van de havendriehoek Vlissingen, Terneuzen en Breskens, hebben de drugssmokkelaars nu vrij spel, omdat er sinds het opgaan van de waterpolitie in de Nationale Politie minder gecontroleerd wordt in de Zeeuwse havens. 

Gedwongen

Daarnaast maken meerdere Zeeuwse burgemeesters zich ook grote zorgen over de rol die Zeeuwse vissers spelen bij de drugssmokkel. De vissers worden soms gedwongen om drugspakketten op te pikken op zee. Als ze dat niet doen, worden zijzelf en hun families met de dood bedreigd.

Brandbrief

Burgemeester Bergmann van Middelburg en Verhulst van Goes schreven eerder in een brandbrief: "De Rijksdiensten trekken naar de Randstad, de criminelen migreren naar het platteland. Iedere crimineel weet dat hij bijna vrij spel heeft."