Lonink: er klopt niets van kritiek Vakvereniging

Lonink: er klopt niets van kritiek Vakvereniging
Lonink: er klopt niets van kritiek Vakvereniging © OZ
Lonink
Lonink © oz

Zeeuwse brandweervrijwilligers

OOST-SOUBURG - De Vakvereniging roept Lonink op om op te stappen als voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland, omdat hij blijft zitten terwijl directeur Gerrie Ruijs vanwege een vertrouwenscrisis op non-actief is gesteld. Maar volgens Lonink zitten in de Vakvereniging ex-brandweermedewerkers van buiten Zeeland die aan de lopende band klaagbrieven schrijven.
Lees ook: Brandweervrijwilligers: Lonink, hou de eer aan jezelf

Indruk

Volgens Lonink is het pertinent onwaar dat de Zeeuwse brandweervrijwilligers hem weg willen hebben, terwijl die indruk door de Vakvereniging nu wel wordt gewekt. De positie van Lonink als voorzitter van de veiligheidsregio is wankel, sinds bekend werd dat hij openlijk werd bekritiseerd door oud-burgemeester Letty Demmers van Vlissingen in haar rapport over het onderzoek naar het bestuur van de veiligheidsregio.

Onder druk

Volgens de VBV is het niet de eerste keer dat Lonink onjuist handelt. De Vakvereniging, die als vakbond voor brandweervrijwilligers optreedt, heeft de indruk dat hij Zeeuwse brandweermensen in het verleden onder druk heeft gezet om ervoor te zorgen dat ze verklaringen zouden afleggen die zouden helpen om de recente reorganisatie te verantwoorden.

Erkend

De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers wordt erkend door de Tweede Kamer en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) als belangenbehartiger voor brandweervrijwilligers. Volgens de eigen cijfers is bijna een kwart van de ruim 1100 Zeeuwse brandweervrijwilligers aangesloten bij de VBV.