Nieuwe heup? Zelfde dag naar huis (video)

Nieuwe heup? Zelfde dag naar huis (video)
Nieuwe heup? Zelfde dag naar huis (video) © oz
Rapid Recovert - Nieuwe knieprothese en direct beginnen met oefenen
Rapid Recovert - Nieuwe knieprothese en direct beginnen met oefenen
TERNEUZEN - Snel uit bed
Zodra de verdoving is uitgewerkt, beginnen patiënten met oefeningen. Kort daarna doen ze de eerste stappen. "Er is minder verlies van spierweefsel en conditie", zegt dokter Maarten-Paul van de Kerkhove. Uit onderzoek blijkt, dat met Rapid Recovery minder complicaties optreden. Patiënten liggen minder lang in bed en hebben daardoor minder kans op infecties.
Verbaasd
"Ik ben verbaasd, hoe snel het gaat", zegt Jaap van Drongelen uit Sluiskil. Twee uur na zijn knieoperatie buigt hij zijn nieuwe knie al tot meer dan negentig graden. Hij heeft dan ook al op de rand van zijn bed gezeten. Vier uur na de operatie doet hij met de fysiotherapeute de eerste kleine stappen. "Ik ben toch bang dat ik er ineens doorheen zak." En dan loopt hij met zijn krukken onder begeleiding de ziekenhuisgang heen en weer. 
Rapid Recovery online 1
Veel oefenen
Hertzen Gijsen uit Terneuzen heeft een nacht in het ziekenhuis doorgebracht na zijn heupoperatie. De volgende middag mag hij naar huis. Op krukken loopt hij zonder hulp de hele afdeling over. "Je moet wel hard werken en veel oefenen, anders kom je er niet", zegt hij, "Je spieren zijn toch verslapt." Gijsen is blij dat hij naar huis mag. "Het is hier fijn hoor, maar thuis is het lekker rustig. Dan zeg ik: 'Vrouwtje, we gaan slapen', en dan is het stil."
Rapid Recovery online 2
Tussen de oren
"Het belangrijkste is, mensen weer vertrouwen te geven", zegt chirurgisch orthopeed Maarten-Paul van de Kerkhove, "Zeventig procent van het herstel zit tussen de oren." Patiënten zijn na een operatie onzeker over hun nieuwe heup of knie. Door sneller te beginnen met lopen, krijgen patiënten sneller vertrouwen in hun nieuwe heup of knie.
Voorop
Vijf jaar geleden ging de ligduur na een heup- of knieprothese al naar beneden van twee tot drie weken naar vijf dagen. Daar liep ziekenhuis ZorgSaam mee voorop in Nederland. Nu is het een van de eerste ziekenhuizen die met de Rapid Recovery-behandeling werken. De hele afdeling orthopedie is erop ingericht. De operaties zijn aangepast, waardoor er minder bloedverlies is en minder pijn. De verpleging en de fysiotherapeuten zijn op elkaar afgestemd voor het traject na de operatie."Het is teamwork. Zelfs de koffiezuster is belangrijk", zegt Van de Kerkhove, "Iedereen stimuleert de patiënten om vertrouwen te hebben in hun nieuwe knie of heup."
Rapid Recovery online 3

Naar huis

De meeste patiënten kunnen binnen een dag naar huis. Zelden komen mensen moeizaam op de been. Naar huis mogen de patiënten die weer zij zelf kunnen lopen, zelfstandig naar het toilet kunnen en kunnen traplopen. De verpleging en artsen zijn daarna 24 uur per dag bereikbaar voor vragen. Jaap van Drongelen kwam om half twaalf uit de operatiekamer. Om zeven uur 's avonds mag hij naar huis. "Home sweet home", zegt hij. "Je slaapt nergens zo lekker als in je eigen bed."