Sexhormonen en algen-gas 'maken' de typische zeelucht

Sexhormonen en algen-gas 'maken' de typische zeelucht
Sexhormonen en algen-gas 'maken' de typische zeelucht © OZ
Zeeuwse lucht zee

Scheten

COLIJNSPLAAT - Zeewater. We hebben er veel van in Zeeland. Een toeristische trekpleister van jewelste. Maar er zit een luchtje aan.  Zeelucht is voor de een 'thuiskomen'. Maar de ander vindt het stinken.  Om er achter te komen waardoor de geur ontstaat, lopen we met met zeebioloog Inez Flameling uit Colijnsplaat langs de zeelijn.

Mix

Het blijkt dat het komt door mix van chemicaliën. De belangrijkste is het gas DMS (dimethylsulfide). Flameling: "Dat gas wordt gemaakt door bacteriën die dode algen en zeewieren opeten. We kennen het stofje wel, want het zit ook in bijvoorbeeld in bier en scheten; een penetrant luchtje dus." 
© OZ

Microscopisch

Zeealgen zijn microscopisch kleine organismen, niet met het blote oog te zien. Verschillende algen produceren verschillende hoeveelheden DMS. Daarom ruikt de zee soms sterker dan anders. Heldere zeeën als de Middellandse Zee ruiken minder sterk, want daar zitten minder algen in.
Zeeuwse lucht zee algen

Lokken

Zeelucht helpt zeevogels om te weten waar de kust is en waar voedsel te halen is. Want waar veel plankton te halen is, zijn ook vissen en andere dieren die ze lekker vinden. Wie zeevogels wil lokken moet een flesje DMS openen, dat overkwam wetenschappers.
© OZ

Zout

Sommige mensen vinden de zee naar vis ruiken. Dat komt door de bromofhenolen: een stofje dat in vissen, kreeft- en krabachtigen en schelpdieren zit en dat gemaakt wordt door de algen en wormen die zij als voedsel gebruiken. En dan is er nog de factor zout. "We kennen zout als een smaakversterker. Maar het is tegelijk een geurversterker. Daarom worden geuren in zout water versterkt" zegt Flameling. Zeegeur wordt ook versterkt wanneer het laag water is. Dan komen zeewieren en slikplaten met algen droog te staan en kan de geur zich makkelijker verspreiden.
© OZ

Sexhormoon

Dan zijn er nog de dictyopterenen. Dat zijn sexhormonen die door de eicellen van zeewieren worden aangemaakt. Bedoeld om er zeewier-spermacellen mee te lokken. Dit hormoon geeft zeewier de specifieke zeewiersmaak. Soms kan de zee echt stinken. Dit is wanneer grote hopen rottende algen gaan samenklonteren. Dan ontstaat er zwavelwaterstof, de geur van rotte eieren. Vooral in sommige hoeken van de Grevelingen is dit het geval.