Zeeuwse Tour-historie: Frans Pauwels

Frans Pauwels
Frans Pauwels © Omroep Zeeland

Zwager van Middelkamp

OOST-SOUBURG - Frans Pauwels werd geboren in 1918 in Kieldrecht en groeide op in Hulst. Hij was de zwager van Theo Middelkamp, de eerste Nederlandse ritwinnaar in de Tour de France. 

Palmares

In 1937 werd Pauwels beroepswielrenner. De eerste uitslagen die beschikbaar zijn, dateren ook uit dat jaar. Pauwels won toen onder meer in Axel en Hulst. Daarnaast staan er enkele overwinningen in Oost-Vlaanderen op zijn palmares. 

Hoogtijdagen

Eind jaren veertig waren zijn hoogtijdagen met een derde plaats in 1947 bij het Nederlands kampioenschap. In 1948 en 1949 reed hij onopvallend de Tour de France.

Botersmokkelaar

In 1953 emigreerde Pauwels met zijn gezin naar Portland in de Verenigde Staten. Volgens de PZC omdat hij ontmaskerd werd als botersmokkelaar. Hij vertrok naar Amerika om zijn straf te ontlopen. 

Memorial Bike Center

In de Verenigde Staten zette hij zich in om het wielrennen populairder te maken. Er bestaat zelfs een Frans Pauwels Memorial Community Bicycle Center in Washington County. Frans Pauwels overleed in 2001 op 82-jarige leeftijd in Memphis, Tennessee
Meer over Frans Pauwels is hier te lezen.