Strand Dishoek duurder dan hartje Amsterdam (video)

Strand Dishoek duurder dan hartje Amsterdam (video)
Strand Dishoek duurder dan hartje Amsterdam (video) © Omroep Zeeland
Slaapstrandhuisje Dishoek
Slaapstrandhuisje Dishoek © Omroep Zeeland
DISHOEK - Vraagprijs
De slaapstrandhuisjes die te koop worden aangeboden variëren in prijs, van 89.000 tot 170.000 euro. De gemiddelde vraagprijs van een slaapstrandhuisje op het strand bij Dishoek ligt op dit moment rond 112.000 euro. Daarmee is een vierkante meter daar veel duurder dan in de duurste wijken van ons land.
Duurste
De drie plekken waar je in ons land het meeste neertelt voor een vierkante meter zijn de buurt rond het Rijksmuseum in Amsterdam (€5.600/m2), het dorp Bergen bij Alkmaar (5675 euro/m2) en het buurtschap Muyeveld aan de Loosdrechtse plassen (6300 euro/m2). Op het strand bij Dishoek ligt de gemiddelde prijs per vierkante meter op 9350 euro.
Duur 'wonen' op het strand
Duur 'wonen' op het strand © Omroep Zeeland
Populair
Volgens makelaar Joris Jobse zijn de prijzen zo hoog door het beperkte aantal slaapstrandhuisjes dat in particulier bezit mag zijn. "De 300 huisjes hier bij Dishoek zijn de enige in hun soort in Zeeland. De rest is van bedrijven en wordt verhuurd. Daarnaast heb je nergens in het land zo'n vrij uitzicht en lig je op het zuiden." Ook komt het niet vaak voor dat de huisjes verkocht worden. "De meeste huizen zijn al tientallen jaren in bezit van dezelfde families. Als er een handvol huisjes per jaar van eigenaar wisselt is dat veel", zegt Jobse.
Hypotheek
Wie een slaapstrandhuisje wil kopen, moet een flink eigen vermogen hebben. Banken verstrekken namelijk geen hypotheken voor strandhuisjes. Het wordt volgens makelaars dan ook gezien als een interessante investering, omdat sparen nauwelijks nog wat oplevert door de lage spaarrente. Een slaapstrandhuisje verhuren zou een rendement kunnen opleveren van 5 tot 7 procent.
Interieur slaapstrandhuisje
Interieur slaapstrandhuisje © Omroep Zeeland
Duur
De Zeeuwse slaapstrandhuisjes zijn ook verreweg de duurste van het land. In andere kustplaatsen ligt de vraagprijs tussen de 20.000 en 50.000 euro. Dat komt volgens makelaar Jobse omdat daar de huisjes in veel gevallen in rijen van drie worden neergezet, waarbij de standplaatsen rouleren. "Dat betekent dat je slechts één keer in de drie jaar een vrij uitzicht hebt op het strand en de zee." 
Prijzen strandhuisjes instart 1
Huisjes
Wie een slaapstrandhuisje koopt, koopt in feite het tijdelijk recht om op het strand van Dishoek te mogen overnachten. De huisjes mogen alleen tussen 1 april en 1 oktober op het strand staan en jaarlijks moet zo'n 2000 euro aan huur worden betaald voor het gebruik van het strand.