Zeilboten trotseren Oosterschelde tijdens Deltaweekend

Zeilboten trotseren Oosterschelde tijdens Deltaweekend
Zeilboten trotseren Oosterschelde tijdens Deltaweekend © Anusjka Martens, Fotografie Objectivo
© Anusjka Martens, Fotografie Objectivo
ZIERIKZEE - Van week naar weekend
De keuze om de tiendaagse Deltaweek terug te brengen tot één Deltaweekend komt niet onverwacht. Het enthousiasme om doordeweeks deel te nemen aan de wedstrijden liep al enkele jaren terug. "Dan moet je toch een keuze maken", vertelt voorzitter Willem Johannesma. Het concept lijkt aan te slaan: "Het aantal deelnemers is groter dan vorig jaar."
Zeeuws Kampioenschap
Het Deltaweekend is een serie competitieve zeilwedstrijden. Ruim 90 boten, van scherpe jachten tot ronde platbodems, strijden in verschillende klassen om de prijzen. Een aantal klassen strijdt mee om het Zeeuws Kampioenschap. 

— Deltaweekend (@Deltaweekend)
">
Vrijdag
De eerste serie wedstrijden van het Deltaweekend werd vrijdag gevaren bij windkracht vijf, een stevige wind van ruim twintig knopen. Onder deze onstuimige omstandigheden werd er zaterdag in banen rond de tonnen gevaren ten westen van de Zeelandbrug. De snellere ORC/IRC klassen gingen als eerste van start, daarna volgde de groep ongemeten jachten en de rond- en platbodemklassen B & C. Voor de openingsrace hadden zich ruim 65 schepen ingeschreven.
Zaterdag
Zaterdag doen meer dan negentig schepen mee. De ORC/IRC klassen en de sportboten gaan ten oosten van de Zeelandbrug windward – leewardbanen varen. De resterende schepen blijven aan de westkant van de brug en varen opnieuw een baan rond de tonnen.
Deltaweekend op tv
Ook Omroep Zeeland vaart mee tijdens het Deltaweekend. Kijk maandagavond naar een uitgebreide sfeerimpressie van het zeilevenement in het programma 'Evenement van de Week'.
Foto's: Anusjka Martens, Fotografie Objectivo