Four Freedoms laureaat Elie Wiesel overleden

Four Freedoms laureaat Elie Wiesel overleden
Four Freedoms laureaat Elie Wiesel overleden © oz
© oz

Nobelprijs

Wiesel, die in de VS overleed, beschreef in zijn boeken zijn ervaringen in concentratiekamp Auschwitz. Zij bekendste boek is Nacht. Behalve schrijver was hij onder andere professor aan de universiteit van Boston. Hij zette zich verder in voor mensenrechten. Hij ontving in 1986 de Nobelprijs voor de vrede.
Auschwitz
Eliezer Wiesel werd in 1928 in Roemenië geboren. In 1944 werd hij samen met zij familie naar Auschwitz gedeporteerd waar zijn moeder en jongste zus de dood vonden. Zijn vader overleed later in het kamp Buchenwald. Na de oorlog verhuisde hij naar Frankrijk en later naar de Verenigde Staten. In 1963 kreeg hij het Amerikaanse staatsburgerschap. Wiesel gaf leiding aan de bouw van het Amerikaanse Holocaustmuseum.
Diepe rouw
De Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu verklaarde dat ,,de Joodse staat en het Joodse volk'' in diepe rouw zijn door de dood van Wiesel. ,,De woordkunstenaar Elie heeft met zijn bijzondere persoonlijkheid en zijn fascinerende boeken de overwinning belichaamd van de menselijke geest over de wreedheid en het kwaad'', zei de premier.