Politiek op vakantie na enerverend half jaar (video)

Politiek op vakantie na enerverend half jaar (video)
Politiek op vakantie na enerverend half jaar (video) © OZ
Terugblik-politiekjaar-ZNO160704RR
OOST-SOUBURG - Asielzoekers
Het blijkt moeilijk om de Zeeuwse afspraak om 2500 extra asielzoekers op te vangen waar te maken. Felle protesten de afgelopen week in 's-Gravenpolder tegen de komst van een asielzoekerscentrum. Eerder waren die er ook al in Breskens waar de gemeente Sluis net buiten het dorp vijfhonderd asielzoekers wilde opvangen. De weerstand is zo groot dat het plan wordt ingetrokken. Andere Zeeuwse gemeenten besluiten langzaam maar zeker wel over de komst van asielzoekerscentra. Maar de afgesproken 2500 opvangplaatsen zijn er nog niet.
oud-directeur Arnoud Kamerbeek van Delta
oud-directeur Arnoud Kamerbeek van Delta © OZ
Salarisrel
De 140.000 euro loonsverhoging voor directeur Arnoud Kamerbeek van het noodlijdende energiebedrijf Delta houdt politiek Zeeland ook wekenlang in zijn greep. Alle partijen spreken er schande van. De positie van Kamerbeek wordt onhoudbaar. Hij vertrekt maar krijgt toch een grote zak geld mee.
kerncentrale in Borsele
kerncentrale in Borsele © OZ
Blok aan het been
Delta heeft nog een ander groot probleem: de verliesgevende kerncentrale. Een blok aan het been voor het Zeeuwse energiebedrijf en zijn aandeelhouders: de provincie en de Zeeuwse gemeenten. Een commissie die onder leiding van oud-premier Balkenende de eerste helft van dit jaar onderzoekt hoe de Zeeuwse economie een duwtje in de rug kan krijgen, vindt dat het kabinet met een oplossing moet komen.
Tolpoorten bij de Westerscheldetunnel
Tolpoorten bij de Westerscheldetunnel © OZ
Eerder tolvrij?
Een gevoelige zenuw in Zeeland blijft ook de tol die je moet betalen om door de Westerscheldetunnel te rijden. Maar inmiddels rijden er zoveel auto's door de tunnel dat de tol mogelijk eerder kan stoppen dan is afgesproken. Dagelijks provinciebestuurder Harry van der Maas noemt dat als optie, maar zegt ook dat de extra inkomsten mogelijk voor andere infrastructuur wordt gebruikt.
Gerry Ruijs
Gerry Ruijs © OZ
Vernietigend rapport
Vlak voor de zomervakantie komen de dertien Zeeuwse burgemeesters in crisisberaad bij elkaar. Onderwerp: de positie van Gerrie Ruijs, de directeur van de Veiligheidsregio Zeeland. Een rapport velt een vernietigend oordeel over haar functioneren. Haar wordt vriendjespolitiek verweten en ze zou veel te riant hebben gedeclareerd. Het bestuur van de Veiligheidsregio concludeert na een storm van kritiek dat Ruijs op dit moment niet de juiste persoon is om de organisatie te leiden.

Middelburgs raadslid zet verslaggever van Omroep Zeeland op zijn plek

Lach
En gelukkig viel er ook nog wat te lachen. Terwijl in Middelburg de spanning rond de kap van zilverpopulieren aan de Loskade hoog oploopt, krijgen veel mensen de slappe lach als raadslid Piet Kraan een verslaggever van Omroep Zeeland even goed op zijn plaats zet, die zich afvraagt of de bomen wel mooi genoeg zijn om te laten staan: "U bent misschien ook niet zo mooi, maar u hebt ook recht van leven."